Naar Engeland zonder linksback en rechtsbuiten

Ronald Waterreus (debutant), Bobby Petta, Niels Oude Kamphuis (nieuwelingen) én Edgar Davids zijn de meest opvallende namen in de selectie van het Nederlands elftal dat volgende week woensdag in het stadion van Tottenham Hotspur in Londen een oefenwedstrijd speelt tegen Engeland. Op het oog een ideale warming-up voor de interland op 1 september in Dublin tegen Ierland, die Oranje moet winnen om in de race te blijven voor deelname aan het WK 2002. Engeland en Ierland houden er zo'n beetje dezelfde speelstijl op na, zo memoreerde Louis van Gaal gisteren in Zeist.

De bondscoach had bij de samenstelling van de selectie veel gemak van een schotelantenne op zijn vakantieverblijf in het Spaanse Sitges. De oefenmeester, die woensdag vijftig werd, kon zo op alle beschikbare zenders in oefenduels de verrichtingen volgen van de Nederlandse internationals die in vele Europese windstreken emplooi hebben gevonden.

Uiteindelijk kwam Van Gaal tot een lijst van 22 namen waarin hij ook plaats inruimde voor Edgar Davids. De speler van Juventus werd gisteren door de wereldvoetbalfederatie FIFA vrijgegeven voor oefeninterlands. Van Gaal gaat ervan uit dat Davids ook op 1 september in Dublin van de partij kan zijn. Hij vertrouwt daarbij op het juridisch steekspel dat Davids' advocaat Geerlings en die van de KNVB voeren tegen de FIFA. De vice-aanvoerder van Oranje is door de FIFA nog wel voorlopig geschorst nadat er bij een dopingcontrole in de Italiaanse competitie een te hoge waarde van het verboden middel nandrolon in zijn urine was gevonden.

Frank de Boer, eveneens achtervolgd door dopingperikelen, is in Ierland wel beschikbaar, maar heeft nog geen enkele echte wedstrijd in de benen. Van Gaal verwacht dat het wel goed komt met de verdediger, maar vanzelfsprekend is dat vooralsnog niet.

Naast Davids zal ook Ronald Waterreus aandacht trekken in Londen. De doelman moest twee jaar geleden nog vertrekken bij PSV omdat trainer Erik Gerets de voorkeur gaf aan de Joegoslaaf Ivica Kralj. Het is dat Waterreus zich verzette tegen een transfer en als een leeuw in het doel ging staan, anders was de Limburger nu uit beeld geweest voor Oranje en had hij wellicht anoniem bij een vage Spaanse club gekeept. ,,Waterreus krijgt nu waar hij al een jaar recht op heeft'', zegt trainer Gerets.

Waterreus is in de selectie opgenomen omdat Westerveld nog met een oude blessure kampt en Van der Sar na zijn perikelen bij Juventus en de overgang naar Fulham geen ideale voorbereiding op het seizoen heeft gehad. Maar Waterreus blijkt zelf ook geblesseerd. Hij heeft een slijmbeursontsteking in de elleboog. Gerets, gisteren in Zeist in verband met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal van zondag, gaf aan dat dit voor Waterreus geen beletsel zal zijn zich maandag op Schiphol te melden. ,,Desnoods gaat hij op krukken naar Engeland. Ik wil hem ook niet tegenhouden. Dit plezier mag niemand hem ontnemen.''

Of Van Gaal er net zo over denkt, is de vraag. Hij verwijt Oude Kamphuis nog steeds dat hij voor de interland tegen Estland te laat melding maakte van een blessure. Te elfder ure moest Van Gaal toen op zoek naar een vervanger voor de middenvelder van Schalke. Hij vond die in de persoon van Denny Landzaat, die nu ook weer is geselecteerd. ,,Niet professioneel was dat toen van Oude Kamphuis'', bromde Van Gaal gisteren nog wat na. ,,Volgende keer moet hij wat eerder afzeggen.''

Van Gaal had graag over Numan, Bogarde, Bosvelt, Ronald de Boer en Sikora willen beschikken, maar deze spelers kampen allen met lichamelijke ongemakken. Met name de afwezigheid van Numan en Bogarde weegt zwaar, want in de selectie ontbreekt opnieuw een echte linksback. Middenvelder Van Bronckhorst staat op het lijstje bij de verdedigers genoteerd en dat is misschien al een veeg teken. ,,Maar ik kan ook Cocu en Zenden op die positie laten spelen'', aldus Van Gaal, die zich kan voorstellen wat Cocu voelt nu hij voor het eerst bij Barcelona niet meer in het basisteam speelt. Op rechts ontbeert Oranje nog steeds een echte rechtsbuiten. Die plaats kan Zenden invullen aangezien Petta, die woensdag voor Celtic nog scoorde tegen Ajax, en Overmars voor de linkerflank zijn uitverkoren. Van Gaal: ,,We zullen moeten improviseren op die plek. Sjakie Swart is inmiddels toch een beetje te oud (63, red.).''

Wat betreft de tactiek deelde Van Gaal mee op de oude voet te willen doorgaan. ,,Want er rest voor de interland tegen Ierland te weinig tijd om de zaak nog om te gooien. Dat kun je alleen in een lange voorbereidingsfase doen voor het wereldkampioenschap.'' En de bondscoach sprak ten slotte nog steeds zijn vertrouwen uit over het bereiken van de titelstrijd in Zuid-Korea en Japan. ,,Al wordt Ierland wel eens ondergewaardeerd en Nederland, gezien de resultaten in deze kwalificatieronde hoef ik niet te twijfelen aan onze kansen. We hebben alleen van Portugal verloren doordat iemand in het publiek op een fluitje blies en al onze verdedigers bleven staan.'' Soms moet de werkelijkheid kennelijk geweld worden aangedaan om een positieve sfeer te creëren.

    • Erik Oudshoorn