Macedonisch vredesakkoord onder druk

In Macedonië zijn vandaag acht soldaten gedood en zes gewond toen hun vrachtwagen ten noorden van Skopje op een aantal mijnen reed. Het nieuwe bloedige incident heeft het Macedonische vredesakkoord dat maandag moet worden ondertekend, ernstig onder druk gezet.

Het akkoord stond toch al zwaar onder druk door de dood van tien Macedonische soldaten die woensdag in een hinderlaag van Albanese rebellen liepen, het sneuvelen van een elfde soldaat op dezelfde dag, en de aanhoudende gevechten tussen Macedonische strijdkrachten en het Albanese rebellenleger UÇK in en rond Tetovo. De regering vroeg de bevolking gisteren kalm te blijven.

De slachtoffers van het etnische geweld van vanochtend vielen zo'n tien kilometer ten noorden van Skopje, op een weg tussen de dorpen Ljubanci en Ljuboten. Drie mijnen ontploften volgens een Macedonische regeringswoordvoerder tegelijkertijd, op een weg die regelmatig door het leger wordt gebruikt en waar nooit eerder mijnen zijn verborgen.

In en rond Tetovo werd gisteren hevig gevochten door de Macedonische strijdkrachten en het Albanese rebellenleger UÇK. De Macedoniërs zetten daarbij twee gevechtsvliegtuigen in. Volgens de regering vlogen de twee Soechojs over het strijdtoneel zonder stellingen van het UÇK te bombarderen, volgens anderen zowel diplomaten als ooggetuigen wierpen ze weldegelijk bommen af op doelen nabij de dorpen Tearce en Neprostenko.

Een Westerse diplomaat omschreef de inzet van de gevechtsvliegtuigen als ,,een ernstige escalatie van de strijd''.

Het UÇK liet weten succesvolle aanvallen te hebben uitgevoerd op een politiebureau en een legerkazerne. Bij de gevechten in en rond Tetovo vielen twaalf gewonden. Ook vanochtend werd bij Tetovo gevochten. In de Centraal-Macedonische stad Veles werd gisteren een 14-jarige Albanese jongen doodgeschoten door paramilitairen.

De Macedonische politie meldde gisteren dat zij 235 kilo explosieven heeft ontdekt in een schuilplaats onder de weg tussen de hoofdstad Skopje en Tetovo, niet ver van de plaats waar woensdag een Macedonisch legerkonvooi in een hinderlaag van Albanese rebellen liep, waarbij toen tien soldaten werden gedood.

De Macedonische stafchef, generaal Pande Petrovski, trok gisteren de consequenties uit ,,de dood van de verdedigers van het vaderland'' en trad af. Gisteren namen de Macedoniërs een dag van nationale rouw in acht.

De Macedonische minister van Defensie, Vlado Buckovski, riep gisteren de bevolking van Macedonië op kalm te blijven. [Vervolg MACEDONIË: pagina 5]

MACEDONIË

'Laten we de vrede een kans geven'

[Vervolg van pagina 1],,Laten we de vrede een kans geven. Laten we zorgen dat deze grote tragedie [de dood van de tien soldaten, red.] het eind van de oorlog markeert, en niet het begin van een bloedige burgeroorlog'', aldus de minister. ,,Het is op zulke monenten heel moeilijk woorden te vinden waarmee men mensen kan vragen geduld te hebben en aan vrede te denken. We zijn vol droefheid en pijn, maar toch moeten we ons gezond verstand niet verliezen''

Het gevaar dat Macedonië, ondanks het vredesakkoord van Ohrid, alsnog wegzinkt in een burgeroorlog is volgens de woordvoerder van het Macedonische leger, Blagoja Markovski, nog verre van geweken. ,,De burgers moeten beseffen dat we maar twee opties hebben: de totale burgeroorlog, of het voortbestaan van een eenheidsstaat waarin afwisselend militaire en politieke maatregelen worden genomen.''

De Amerikaanse bemiddelaar in de Macedonische crisis, James Pardew, onderstreepte gisteren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia dat ,,niemand de Albanese extremisten steunt, de Amerikanen zeker niet en onze Europese bondgenoten ook niet''. Hij reageerde daarmee op de onder Macedoniërs heersende overtuiging dat de NAVO het UÇK gunstig gezind is. Pardew zei dat het akkoord waarover de Macedonische politieke partijen woensdag in Ohrid overeenstemming bereikten, de beste hoop op vrede is, ook al is het een compromis. Het garandeert de territoriale integriteit en de eenheid van Macedonië. Elke vorm van geweld wordt afgewezen als ,,voor de VS volstrekt onaanvaardbaar''.

De stafchef van het Albanese rebellenleger UÇK heeft zich gisteren positief uitgelaten over het akkoord van Ohrid. Generaal Nazim Ostreni zei tegen een krant in Kosovo dat het akkoord ,,tegemoet komt aan de verwachtingen van de Verenigde Staten, de Europese Unie, alle mensen en het UÇK''. Het is voor het eerst dat een UÇK-kopstuk zich over het akkoord van Ohrid uitlaat.