Kousbroek 2

Rudy Kousbroek maakt een grote vergissing in `Het offerdier'. Alvorens te lezen keek ik eerst naar de foto. Het verwonderde mij om – in eerste instantie – het geweer als een dubbelloops hagelgeweer te zien van het type `juxtaposé' (in het Engels een side-by-side), want zelfs met inmiddels al lang verboden grofste hagel `00' leg je zo'n beest niet neer.

Als men echter goed kijkt, ziet men dat dit geen dubbelloops, maar een 3-loops geweer is. Een z.g. `Drilling', met een kogelloop onder de beide hagellopen.

Dit soort geweren is in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland nog altijd zeer geliefd. Met name bij de drijfjacht (die hier `drukjacht' wordt genoemd). Bij drijfjachten in het naseizoen is namelijk niet te voorspellen wat er wordt opgejaagd. In de regel wordt vooraf vastgesteld waarop geschoten mag worden. Op ree en zwijn mag uitsluitend met kogel worden geschoten, op vos, wasbeer en haas ook met hagel. Dan komt zo'n `Drilling' perfect tot zijn recht: door één palletje te verschuiven wordt plotseling een keepvizier omhoog geklapt en bedient de trekker de kogelloop.

Ik kan mij voorstellen dat jagers in het vroegere Oost-Indië deze veelzijdigheid van zo'n jachtwapen op hoge prijs stelden. In ieder geval is het vrijwel zeker dat de getoonde buffel niet is overleden aan één van beide, meest zichtbare lopen, maar dankzij de onderste, derde loop.

    • Han de Bruin Blokker