Israël sluit Palestijnse vertegenwoordiging

Als vergelding voor een zelfmoordaanslag waarbij gisteren in Jeruzalem 16 doden vielen, heeft Israël het Orient House en negen kantoren van de Palestijnse Autoriteit in bezet Oost-Jeruzalem gesloten.

Ook schoten Israëlische F-16 gevechtsvliegtuigen afgelopen nacht twee raketten af op het politiebureau in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De gebouwen werden geheel verwoest, maar omdat de Palestijnse Autoriteit ze vooraf had geëvacueerd, vielen er geen doden of gewonden. In de Gazastrook betrokken Israëlische tanks posities in gebied onder beperkt Palestijns zelfbestuur.

Het was de tweede maal dat Israël F-16's inzette tegen doelen van de Palestijnen. Israëls reactie op de uitzonderlijk bloedige aanslag wordt opgevat als terughoudend.

Direct na de aanslag gistermiddag in een pizzarestaurant in het centrum van West-Jeruzalem trokken joodse Israëliërs door de straten om wraak te eisen. Ze riepen ,,dood aan de Arabieren'' en molesteerden Arabische voorbijgangers. Op hetzelfde moment gaven Palestijnen in de vluchtelingenkampen in Libanon uiting aan hun vreugde over de terreuraanslag, de bloedigste in Jeruzalem sinds het begin van de tweede intifada tien maanden geleden.

De aanslag had gisteren plaats rond het middaguur in een pizzarestaurant op de kruising tussen Jaffa- en Koning George-straat. Tijdens het middaguur gebruiken in dit deel van de stad honderden Israëliërs hun lunch. De zelfmoordterrorist liep ongehinderd het restaurant binnen, ging zitten en blies zichzelf op. De ravage was enorm, met overal op straat ledematen, bloed, kapotte klapstoeltjes en verwrongen staal.

Een van de slachtoffers van de aanslag is een 43-jarige, in Nederland geboren man, die meer dan 20 jaar geleden naar Israël is geëmigreerd. Ook zijn Israëlische vrouw en drie van hun kinderen van veertien, vier en twee jaar oud vonden de dood. Zij zijn inmiddels begraven. Twee andere kinderen uit het gezin liggen nog in het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar. De familie woonde in de joodse nederzetting Neria, waar ze volgens berichten in de Israëlische pers waren gaan wonen uit protest tegen de Oslo-vredesakkoorden. Twee maanden geleden was de auto van het gezin al eens beschoten. De Nederlands-Israëlische familie was gisteren speciaal naar Jeruzalem gegaan om de gespannen sfeer in hun nederzetting een dagje te ontvluchten.

Vrijwel dagelijks vallen bij Palestijnse hinderlagen rond de joodse nederzettingen in bezet gebied doden. Gisteren sneuvelden een Israëlische soldaat en een 19-jarige Israëlische vrouw. Volgens de Israëlische regering is de Palestijnse leider Arafat verantwoordelijk voor de laatste geweldsgolf, omdat deze ,,nog altijd geen einde heeft gemaakt aan de ophitsing in de Palestijnse media''. Israël eist dat de Palestijnse Autoriteit direct alle van terreurdaden verdachte activisten oppakt. [Vervolg AANSLAG: pagina 5]

AANSLAG

Palestijnen: 'Sharon heeft dit uitgelokt'

[Vervolg van pagina 1]Om Arafat te dwingen tot het arresteren van vermeende terroristen, bombardeert Israël doelen van de Palestijnse autoriteiten, verklaarde gisteren Gideon Saar, de Israëlische kabinetssecretaris.

Ook de Amerikaanse president George Bush riep de Palestijnse leider op om ,,direct de verantwoordelijken voor de aanslag te arresteren en te berechten, en om onmiddellijk maatregelen te nemen ten einde nieuwe aanslagen te voorkomen.''

De Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, legde de verantwoordelijkheid voor de aanslag gisteren bij Israël. ,,Sharon heeft dit uitgelokt, hij wachtte erop, hij wilde het,'' aldus Rabbo. ,,Dit is de ideale situatie voor Sharon. Hij wil dat deze cyclus van geweld doorgaat, om daar politiek profijt van te trekken. Zijn hele plan is erop gericht de onderdrukking van, en haat onder Palestijnen te vergroten''. Volgens de Palestijnen heeft Israël de aanval over zichzelf afgeroepen door vorige week in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever een hooggeplaatste activist van de extremistische beweging Hamas te doden, samen met zeven anderen, onder wie twee kinderen. Ook de afgrendelingen voeden volgens de Palestijnen de haat.

In eerste instantie werd de aanslag in Jeruzalem opgeëist door de fundamentalistische terreurbeweging van de Islamitische Jihad. Maar kort daarna verklaarde ook het veel grote Hamas achter het bloedbad te zitten. Gezien de omvang en professionaliteit van de aanslag, houden Israëlische veiligheidsexperts het erop dat inderdaad Hamas verantwoordelijk is.

Naar verluidt had de Jihad gisteren eveneens een zelfmoordterrorist op pad gestuurd, en zagen ze de aanslag in Jeruzalem aan voor diens werk. Zoals gebruikelijk verspreidde de Jihad daarop direct een videoband waarin hun zelfmoordterrorist zijn daad toelicht. Nu is het algemene vermoeden dat deze persoon nog leeft, en zich ergens in Israël of de Palestijnse gebieden aan het voorbereiden is op een eigen aanslag. Voorzover mogelijk zijn de veiligheidsmaatregelen in Israël verder verscherpt. Bij de intifadah zijn tot nu toe meer dan 700 mensen omgekomen. Tachtig procent daarvan is Palestijns.

dossier vredesproces midden-oosten: www.nrc.nl