Industrie vond toetsing gif te duur

Er is weer paniek in akker- en tuinbouwland. Net als vorig jaar, toen een rechtszaak van Natuur en Milieu roet in het eten gooide, is ook nu, met ingang van begin deze week, een groot aantal bestrijdingsmiddelen verboden verklaard. De reden? Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) heeft de dossiers van de fabrikanten voor de middelen afgekeurd. De Tweede Kamer, althans, CDA, VVD en SGP, maakt zich zorgen en wil begin volgende week opheldering van staatssecretaris Faber (Landbouw).

Toch lijkt het erop dat niet zozeer het CTB de boosdoener is geweest, maar dat de fabrikanten het er een beetje bij hebben laten zitten. Vorig jaar zomer nam de Kamer een wet aan waarin werd bepaald dat elf grondstoffen voor bestrijdingsmiddelen in aanmerking kwamen voor het predikaat `onmisbaar'. Dit gebeurde nadat de stoffen door een rechtszaak van de Stichting Natuur en Milieu ineens verboden waren verklaard. Fabrikanten kregen tot 1 juli 2001 de tijd bij het CTB dossiers in te leveren die de onmisbaarheid aantonen.

De wet werd in januari in de Staatscourant gepubliceerd. De criteria waaraan de dossiers moesten voldoen alsmede de kosten die het CTB rekende voor de toetsing werden in april bekend. Toen bleek dat de fabrikanten voor vijf van de elf stoffen geen dossiers zouden inleveren. ,,De kosten hebben daarbij zeker een rol gespeeld, soms moesten ze 30.000 gulden betalen voor de toetsing'', zegt Maritza van Assen, secretaris van Nefyto, de belangenvereniging van de Nederlandse agrochemische industrie.

Voor de nog resterende zes grondstoffen werden wel voor de deadline van 1 juli dossiers ingeleverd, maar die blijken nu onvolledig te zijn. Gevolg: alle elf `onmisbare' stoffen zijn alsnog en met onmiddelijke ingang verboden.

Een deel van de fabrikanten wist dat de ingeleverde dossiers niet compleet waren, denkt Van Assen van Nefyto. ,,Zij hadden gewoon geen zin om aan de veel strengere Nederlandse eisen te voldoen, terwijl de Europese richtlijnen voor de middelen nog niet eens definitief zijn. Maar als er zulke strenge nationale eisen gesteld worden aan `onmisbaarheid', streeft de wet zijn doel voorbij'' aldus Van Assen.

De fabrikanten hebben hun zinnen inmiddels gezet op 30 nieuwe, `innovatieve' bestrijdingsmiddelen, die door het CTB beoordeeld moeten worden en die ook op de Europese toelatingslijst zijn opgenomen. Die kunnen de elf onmisbare stoffen deels vervangen. Ook hier hanteert het CTB echter weer strengere eisen dan Brussel. De toelating van de 30 nieuwe producten kan dus nog wel even op zich laten wachten.