Griek Kederis weer de beste op 200 meter

Kostadinos Kederis uit Griekenland heeft vannacht bij de WK atletiek in Edmonton de gouden medaille gewonnen op de 200 meter. Met een tijd van 20,04 seconden bleef hij de concurrentie ruim voor.

Kederis, die vorig jaar in Sydney bij de Olympische Spelen ook al de beste was op de dubbele sprintafstand, dankte zijn wereldtitel vooral aan een sterke versnelling in het tweede deel van zijn race. Na een matige start liep hij op de laatste tachtig meter met groot gemak weg van zijn tegenstanders.

De spanning in de wedstrijd moest daardoor komen van de strijd om zilver en brons. Die was bijzonder enerverend. Met het blote oog was niet te zien wie tweede was geworden. Een finishfoto moest uitkomst brengen. De Jamaicaan Christopher Williams en de Amerikanen Shawn Crawford en Kim Collins noteerden alledrie dezelfde tijd (20,20). Williams kreeg echter het zilver, de Amerikanen allebei brons.

De 110 meter horden werd vannacht gewonnen door Allen Johnson. De 30-jarige Amerikaan, al olympisch kampioen in 1996 en wereldkampioen in 1997, won de finale in 13,04 seconden. Hij versloeg met klein verschil de olympisch kampioen van Sydney, Anier Garcia uit Cuba. Brons ging naar Dudley Dorival uit Haïti.

De Russische Olimpiada Ivanova was in Edmonton de beste over 20 kilometer snelwandelen. Ze bleef de Wit-Russische Valentina Tsiboelskaja ruim een minuut voor. Het brons ging naar de Italiaanse Elisabetta Perrone.

Gert-Jan Liefers plaatste zich bij de WK voor de halve finales van de 1.500 meter, die komende nacht wordt gelopen. Hij kende weinig problemen om zijn doel te bereiken. Hij finishte in 3.37,37 als vijfde, waar een plaats bij de eerste zes volstond. In de laatste meters kon Liefers het zich permitteren om zuinig te lopen. Hij had al gezien dat de concurrentie op veilige afstand liep.

Voor Liefers was het een succesje met grote betekenis, want zijn laatste optreden op een internationaal toernooi dateert van twee jaar geleden, toen hij roemloos werd uitgeschakeld op de WK in Sevilla. Nadien heeft hij veel problemen gekend en pas sinds een half jaar is de atleet op de weg terug. In dat licht bezien was zijn vreugde over die vijfde plaats te begrijpen.

Paula Radcliffe liet zich vannacht ook gelden. De wereldkampioene cross country deed dat vanaf de zijlijn. De Britse atlete protesteerde met een ploeggenote tegen de deelname van Olga Jegorova aan de series van de 5.000 meter. Het tweetal hield voor de start van de Russin een doek met de tekst `Epo-valsspelers weg' omhoog. De aanwezigheid van Jegorova in Edmonton is omstreden. Onlangs werd de Russische bij wedstrijden op doping gecontroleerd. In haar urine zaten sporen van EPO-gebruik. Jegorova ontliep een schorsing omdat de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) uiteindelijk constateerde dat er procedurefouten bij de controle waren gemaakt.