Eruit springen

Vertrouwen wekken. Dat was de missie die Frans Koffrie zich stelde toen hij na de opsplitsing van het mislukte KNP BT begin 1998 zelfstandig verder mocht als bestuursvoorzitter van Buhrmann.

Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Buhrmann heeft dit jaar zijn vierde winstwaarschuwing geïncasseerd. Niet dat Koffrie reden ziet voor vertrek. Hij heeft geen missstappen begaan, zijn aannames zijn alleen niet uitgekomen.

Omdat een nieuwe winstprognose beleggers in lachen zou doen uitbarsten, heeft Koffrie het over een andere boeg gegooid. Hij heeft voor een klein half miljoen euro aan aandelen gekocht in zijn eigen bedrijf.

Dat is pas een teken van vertrouwen. En een mooie verzekering voor Koffrie. Van een topman die zich zozeer met zijn bedrijf vereenzelvigt kun je toch niet verwachten dat hij opstapt?

Hamvraag is of de raad van commissarissen er ook zo over denkt. Een van hen moet een gevoel van herkenning bekruipen. Neem voormalig Vedior-topman Gert Smit. Smit moest, vandaag precies een jaar geleden, het veld ruimen nadat Vedior zich had verslikt in de overname van concurrent Select Appointments.

In het voorjaar van 2000 had Smit nog geprobeerd vertrouwen te winnen met de noodsprong die Koffrie nu gebruikt: hij kocht een groot pakket aandelen Vedior. Toen Smit eruit vloog, waren de aandelen een pleister op de wonde. Het aandeel Vedior veerde met bijna eenderde op.

Zo bezien is het nog maar de vraag of Koffrie met zijn aandelenkoop blijk geeft van vertrouwen in Buhrmann en zijn toekomst daar. Misschien speculeert de bestuursvoorzitter erop dat hij straks bij zijn vertrek óók een mooie oprotpremie kan meepakken.

Gratis tip van Smit? Commissarissen zijn er om hun kennis en ervaring te delen.