Enquête over homohuwelijk `bedorven'

,,Een huwelijk van iemand die joods is of Surinaams, of voor de derde keer trouwt, mag een ambtenaar van de burgerlijke stand niet weigeren te voltrekken. Een huwelijk tussen twee homo's dus ook niet''. Op deze stelling op de website van het landelijke COC reageerden in anderhalve maand ruim 600 mensen. Driekwart was het met de stelling eens. Tot voor kort.

Webmaster Jan-Willem de Bruin van het COC zag twee dagen geleden tot zijn verrassing dat er in twee dagen 1.600 mensen tegen de stelling hadden gestemd. Het `nee-offensief' leidde tot een omgekeerde uitslag. Nu bleek dat 74 procent van de stemmers vond dat een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand principieel mag weigeren een `homohuwelijk' te sluiten.

Voorzitter Robert Grossnickel van COC-Friesland denkt dat er uit reformatorische of streng-christelijke hoek is opgeroepen de poll te beïnvloeden. ,,Dit is niet-normaal stemgedrag.'' De volgens het COC gemanipuleerde stemming is van de website verdwenen. Volgens De Bruin omdat die er al te lang op stond. Een woordvoerder van het landelijk COC noemt de uitkomst ,,bedorven'' en ,,besmet''.