Dressuurruiters presteren boven verwachting op EK

Duitsland wint vandaag vrijwel zeker goud in de landenwedstrijd van het Europees kampioenschap dressuur. Toch was het verrassend dat na het optreden van de helft van het deelnemersveld Arjen Teeuwissen en Gonnelien Rothenberger-Gordijn individueel op een tweede en derde plaats stonden, achter de Duitse Nadine Capellmann.

In de aanloop naar het EK zag het er voor de Nederlandse equipe niet gunstig uit. Anky van Grunsven stuurde Bonfire met pensioen en Coby van Baalen merkte dat de eigenaren van haar paard Ferro hem als dekhengst inzetten en hiervoor veel geld ontvangen voor de met sperma gevulde rietjes, waarvoor wereldwijde belangstelling bestaat. Ferro is nog niet in wedstrijdvorm en Van Baalen viel af voor het Europees kampioenschap.

Nederland en Denemarken strijden nu om de zilveren medaille, maar het verhaal van de twee vechtende honden kan nog steeds opgaan. De lachende derde wordt dan Spanje. Volgend jaar zijn de wereldruiterspelen in het Spaanse Jerez en het zou voorzitter Donna Pillar de Bourbon van de overkoepelende wereldpaardensportbond (FEI) goed uitkomen wanneer haar landgenoten op deze EK een medaille zouden winnen.

Dressuurjuryleden willen nog wel eens iemand plezieren. Dat was ook nu merkbaar, want het Duitse en Belgische jurylid beloonden de rit van Isabell Werth met tweede plaatsten, terwijl de rivale van Anky van Grunsven uiteindelijk genoegen moest nemen met een vierde plek. Een plek die volgens de drie andere juryleden nog een plaats te hoog was.

Arjen Teeuwissen, wiens paard Gestion Goliath T na de Olympische Spelen door een peesblessure werd geplaagd, heeft slechts één wedstrijd voor dit EK gelopen en was bij vlagen briljant. Jammer was dat de stap en de tweede piaffe, een draf op de plaats, in schoonheid stierven. ,,Op voorhand had ik getekend voor zo'n rit. Alle dingen die we moeilijk vinden, de stap, de keerwendingen en het achterwaarts gaan, hoeven we de komende twee wedstrijden niet meer te tonen. Honderd punten achterstand is veel, maar dat hoeft niet onoverkomenlijk te zijn'', zei Teeuwissen na afloop.

Beste Nederlandse dressuuramazone is momenteel de 33-jarige Rothenberger. Twee maanden geleden werd ze voor het eerst Nederlands kampioen. ,,Die titel heeft me net dat beetje steun in de rug gegeven om me nog overtuigder van mezelf te voelen. Daarbij gaf de hengst Jonggor's Weyden me in de aanloop naar dit kampioenschap tijdens de training ook nog eens het beste dat hij in zich heeft'', vertelde zij in de stallen.

Rothenberger heeft de Nederlands titel ervaren ,,als een revanche op alle mensen die dachten dat ik alleen maar kan presteren dankzij de centen van mijn vader. Die koopt de goede paarden en dan komen de successen vanzelf, menen sommigen.'' Zij ziet het kampioenschap ook als de beloning voor de inzet van echtgenoot Sven als haar trainer die daarmee voor haar bewezen heeft ook dit aspect van het paardrijden te verstaan.

Daarnaast heeft zij in de afgelopen twee jaar een hechte relatie opgebouwd met Weyden en zijn haar twee oudste kinderen samen met haar ouders de grootste supporters. ,,Zo heb ik het mij ook altijd voorgesteld. We doen het samen als gezin en als familie en ik voel me happy. Eindelijk laat ik zien dat ik dat waar ik altijd in geloofde en voor streed, ook kan waarmaken'', aldus Rothenberger.

Anky van Grunsven loopt er in Verden, net als haar rivale Werth, zeer ontspannen bij. Beiden hebben geen paard om voor een medailleplaats in aanmerking te komen en beiden zouden blij zijn met een vijfde plek in de individuele klassering. Van Grunsven ervaart het ontbreken van de druk wel als plezierig. ,,Als je gaat voor de medailles, dan is de druk er vanzelf. Nu heb ik het gevoel dat ik die druk moet oproepen. Dat kost moeite. Zowel in de afgelopen weken op stal als nu hier'', vertelde Van Grunsven. Ze liet ook weten dat Bonfire nog in stralende vorm is en zichtbaar geniet van het rustige leven: ,,Hij is zo fit dat ik hier zo met hem had kunnen rijden.''

    • Jacob Melissen