De vleermuisman

Ik heb een vriendin. Ik noem haar Hoeta, haar echte naam is geheim.

Hoeta woont in een klein kamertje middenin de stad. Op een avond hoort ze gerommel in de keuken. Ze wil opstaan, maar dan fladdert er ineens een enorm beest door haar kamertje. Een vleermuis!

Gelukkig logeert mijn kat bij haar en die bedenkt zich geen moment. Ze hapt met een ferme beet de vliegende muis naar binnen. Hoeta is enorm opgelucht.

De volgende dag ga ik langs om mijn kat op te halen. Hoeta zegt dat zo'n vleermuis vast een somber voorteken is. Mijn kat zit likkebaardend onder het bed en zegt niets.

Het is al bijna twaalf uur als die avond de telefoon gaat. ,,Ik heb er weer een!'', roept Hoeta met een angstige stem.

Aangezien ik alleen bang ben voor mieren, wespen en torretjes schiet ik als een echte held te hulp. Met een krant lukt het me de fladderaar het raam uit te werken.

Hoeta zit bibberend op de vloer. Buiten begint het te onweren.

,,De ongediertedienst weet vast wel wat'', zeg ik.

,,In de vijftien jaar dat ik hier werk heb ik nog nooit gehoord van vleermuizen die in keukens wonen'', bromt de man van de ongediertebestrijding. ,,Vleermuizen zijn trouwens geen ongedierte, het is een beschermde diersoort en daarvoor moet je bij Floor van der Vliet zijn, die weet alles van vleermuizen.''

Meneer van der Vliet begint te juichen als hij Hoeta's verhaal hoort. ,,Dan moet er vast een hele groep zitten'', roept hij. ,,Ik kom direct langs.''

Even later belt meneer Van der Vliet aan. Hij heeft een grote zaklamp bij zich en een apparaatje waarmee je het gepiep van vleermuizen kunt opvangen. ,,Zij piepen om te horen waar ze zijn'', legt hij uit. ,,Maar dat gepiep is zo hoog dat onze oren het niet kunnen opvangen.'' Omdat er geen geluid uit de machine komt doet meneer Van der Vliet het zelf maar na. Het klinkt als tapdansen.

De vleermuisman heeft ook een dode vleermuis meegenomen, om te vergelijken. Hoeta en ik zijn ervan overtuigd dat de onze veel groter waren. ,,Dat kan niet'', zegt meneer Van der Vliet beslist. ,,Of hij moet uit Artis ontsnapt zijn.''

Met zijn allen lopen we nog een rondje door het huis en kijken we boven op het dak of daar misschien nog beesten rondfladderen. Maar niets.

,,Het is een vreemd verhaal'', zegt meneer van der Vliet. ,,Soms zoekt een vleermuis wel een veilig plekje, maar twee na elkaar is merkwaardig. Als er nog eentje komt moet je me meteen bellen. Maakt niet uit hoe laat.''

,,Is een vleermuis eigenlijk een slecht voorteken?'', vraagt Hoeta zachtjes.

,,Sommige mensen denken dat, maar de Chinezen geloven juist dat hij geluk brengt.''

,,Oh'', zegt Hoeta, maar een heel klein beetje gerust gesteld.

,,Nou dan ga ik maar weer'', zegt meneer Van der Vliet. ,,Ik hoop dat er gauw nog een vleermuis langskomt.''

    • Jowi Schmitz