`Cricketurn moet naar Melbourne'

De Australische minister-president John Howard zegt dat de `Ashes', de internationale crickettrofee met de langste geschiedenis, naar Australië dient te komen. Vorige week nam Australië in Engeland een beslissende 3-0 voorsprong tegen Engeland. In de twee resterende duels kunnen de Engelsen niet meer langszij komen. De winnaar van de traditionele wedstrijd mag voor anderhalf jaar de trofee de zijne noemen, maar de urn die bij de prijs hoort blijft altijd achter in het Londense cricketstadion van Lords, dat de Engelsen als de thuishaven van het cricket beschouwen.

Nu Australië de Ashes voor de zevende keer in successie hebben gewonnen, vindt Howard echter dat het zaak is dat de urn naar de Melbourne Cricket Ground verhuist. ,,Ik vind dat de urn in Australië behoort. Tegen onze Engelse vrienden wil ik dan zeggen dat ze een mooi motief hebben om deze terug te verdienen'', aldus de fanatieke cricketfan Howard, die de trofee het meest begeerde symbool van internationaal sportsucces vindt. Dat heeft hij zeker niet ironisch bedoeld, want in het sportgekke Australië vormt cricketsucces de belangrijkste component in het nationale sportieve eergevoel. Daarnaast vinden de inwoners van de ex-kolonie nog steeds niks leuker dan hun `moeder' te verslaan in een sport die door de Engelsen ook serieus wordt genomen.

Howard heeft gezegd dat hij van de kwestie geen diplomatiek incident wil maken. Dat zal de Engelse cricketbazen goed uitkomen, want ze hebben al gezegd niets te voelen voor een vertrek van de urn naar Down Under.

Toch zou een reis van de Ashes naar Melbourne goed passen in het historisch kader. De oorsprong van de wat bizarre naam van de trofee gaat namelijk terug naar 1882, toen een Australisch team het ondenkbare voor elkaar kreeg en Engeland in eigen huis versloeg. Een Engelse krant drukte de volgende dag een spottende necrologie af, waarin de dood van het Engelse cricket werd beschreven. Het lichaam zal worden gecremeerd en de as meegenomen naar Australië, schreef de Sporting Times. Volgens de Engelsen, die sinds 1986 alle interlandseries om de Ashes van Australië hebben verloren, is het cricket kennelijk nog niet zo dood dat de as het land mag verlaten.

    • Hans van Kregten