Chemieconcern Bayer schrapt 1.800 banen en sluit fabrieken

Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer gaat 1800 banen schrappen en 15 fabrieken sluiten. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Een dag eerder had het aangekondigd dat het cholesterolverlagende medicijn Baycol (ook verkocht als Lipobay) voorlopig uit de handel wordt genomen omdat het in de Verenigde Staten in verband is gebracht met 31 doden.

Bayer, dat eergisteren een winstwaarschuwing gaf, verwacht daardoor dit jaar 600 miljoen euro aan omzet mis te lopen. Om die reden worden de voorgenomen bezuinigingen van 1,5 miljard euro versneld doorgevoerd, aldus algemeen directeur Manfred Schneider. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 30 miljard euro.

Bayer gaat vooral snijden in de plasticdivisie. Met het schrappen van 1800 banen en het sluiten van de 15 fabrieken verwacht Bayer 700 miljoen euro te besparen. Ook bij de divisie `gezondheidszorg' (medicijnen en diagnostische tests) worden fabrieken gesloten. In deze divisie, die onder meer aspirine maakt, wil Bayer 600 miljoen euro besparen. Aanpassingen in de divisie chemicaliën moeten 200 miljoen euro opleveren.

Alleen de divisie landbouw (gewasbestrijdings- en diergeneesmiddelen) blijft ongeschonden. Bayer wil deze divisie zelfs fors uitbreiden, en is in onderhandeling met farmacie- en chemieconcern Aventis voor de overname van diens agrotak. Die produceert gewasbestrijdingsmiddelen en (genetisch gemanipuleerde) gewassen en haalde vorig jaar een omzet van 4 miljard euro.

Beleggers en analisten speculeren inmiddels weer over het opsplitsen van de Duitse multinational. Bayer zou moeten kiezen tussen chemie of farma, zoals DuPont, Novartis en AstraZeneca ook al hebben gedaan. Volgens een woordvoerster van Bayer is opsplitsing bij Bayer niet aan de orde.

De tegenslag met Baycol treft trouwens niet alleen Bayer. Het bedrijf brengt het middel op de markt in samenwerking met andere bedrijven. In de Verenigde Staten is dat GlaxoSmithKline, in Europa doet het dat met Fournier en in Japan met Takeda. De drie bedrijven zijn verantwoordelijk voor eenderde van de totale omzet van Baycol, die vorig jaar 554 miljoen dollar bedroeg.