Bravoe

Bravoe is Surinaamse groentesoep, net zo gevarieerd als de Nederlandse versie maar cassave en oker ontbreken zelden. Hindoestanen maken de soep met kip of droge vis.

Was de kippenbouten en hak elke bout in 4-5 stukken. Hak de cassave in drieën of vieren. Haal met een scherp mes de bruine schil eraf en snijd de parten cassave in blokjes van ongeveer 3 centimeter.

Pel de schil van de bakbanaan. Dat gaat het makkelijkst onder stromend water. Verdeel de helft van de banaan in stukken van 3 tot 4 centimeter. Van de andere helft worden balletjes gemaakt: rasp de halve banaan op een fijne rasp, even kneden en er balletjes van draaien. Schil de bataat en snijd hem in stukken. Bewaar de stukken cassave, banaan en bataat onder koud water.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snipper de selderij en snijd de tomaat in stukjes. Verhit de olie in een grote pan en bak daarin de kippenbouten rondom lichtbruin. Bak de snippers ui en knoflook twee minuten mee. Roer de stukjes tomaat en de tomatenpuree erdoor. Giet anderhalve liter water in de pan en breng het vocht aan de kook. Voeg maggiblokjes, zout, snippers selderij, de hele peper en pimentkorrels toe. Doe vervolgens de stukken cassave, banaan en bataat in de pan. Laat de bananenballetjes in de soep glijden. De soep moet nu een kwartier zachtjes koken.

Haal de stengels van de tajerbladeren af en snijd die bladeren in repen. Doe die repen (of verse of grof gesneden diepvriesspinazie) in de soep. Was de okers, haal er aan beide kanten de punt af en halveer ze. Ook deze stukken groente gaan in de soep. Nog een kwartier koken. Op smaak brengen met zout. Zet voor de liefhebbers sambal op tafel (Verwijder de hele peper uit de soep). Serveren met rijst.

    • Annelène van Eijndhoven