Argentijnse rechter wil Kissinger horen

Een Argentijnse rechter wil de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger oproepen als getuige bij een justitieel onderzoek naar de moord op en verdwijning van duizenden linkse dissidenten in de jaren zeventig.

Het is nog onzeker of Kissinger op het verzoek wil ingaan. Eerder dit jaar legde hij een soortgelijke uitnodiging naast zich neer van een Franse rechter, die hem wilde horen over de moord op tegenstanders van het militaire bewind van de Chileense generaal Augusto Pinochet.

De Argentijnse rechter, Rodolfo Canicoba Corral, probeert helderheid te krijgen over een geheim samenwerkingsverband, `Operatie Condor' genaamd, van de leiders van Brazilië, Paraguay, Argentinië, Uruguay, Chili en Bolivia. De verdenking bestaat dat de leiders hierin hun krachten hadden gebundeld om tegenstanders van hun regimes op te sporen.

Veel, vooral linkse, tegenstanders van de militaire regimes in deze landen werden in de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig uit de weg geruimd.

Mensenrechtengroepen hebben door de jaren heen verscheidene Amerikaanse regeringen ervan beschuldigd op zijn minst een oogje te hebben toegeknepen voor de wreedheden die door diverse Latijns Amerikaanse regimes werden begaan. Volgens sommige groepen steunde Washington deze zelfs uitdrukkelijk.

Rechter Canicoba wil van Kissinger alles horen wat hij over `Operatie Condor' weet. Kissinger was tussen 1973 en 1977 minister van Buitenlandse Zaken. In verband met deze zaak heeft Canicoba de vroegere Argentijnse militaire leider Jorge Videla al in staat van beschuldiging gesteld. Voorts heeft hij een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de vroegere militaire leider van Paraguay, generaal Alfredo Stroessner, die thans in Brazilië in ballingschap verblijft.

Intussen werd gisteren eveneens bekend dat Kissinger het Amerikaanse State Department kopieën van zo'n 10.000 documenten heeft overhandigd uit de tijd dat hij er minister was. Het gaat vooral om de schriftelijke weergave van telefoongesprekken tussen 1973 en 1976. Kissinger deed dit op uitdrukkelijk verzoek van het State Department zelf. Eerder had Kissinger wel al exemplaren hiervan ter beschikking gesteld van de Library of Congress. De documenten zullen vervolgens in beginsel ook toegankelijk zijn voor willekeurige burgers.