Aandelenhandel in Pharming stilgelegd

De handel in het biotechfonds Pharming is vanochtend stilgelegd op de Amsterdamse beurs. Dat gebeurde nadat het concern voor de derde opeenvolgende dag forse koersverliezen leed. Pharming stond bij het stopzetten van de handel op een nieuw diepterecord van 2,32 euro per aandeel (5,11 gulden). Het concern zou later vandaag met een mededeling komen.

De koersverliezen van 14 procent – op woensdag – en 12 procent – gisteren – waren een reactie op de overname van de Amerikaanse branchegenoot Novazyme Pharmaceuticals. Dit biotechconcern wordt overgenomen door Genzyme Corp, waarmee Pharming geneesmiddelen ontwikkelt. Pharming had verwacht zelf een nader verband met Genzyme aan te zullen gaan.

Vorige week meldde directeur G. Hersbach van Pharming nog 15 miljoen euro uit de Verenigde Staten op te willen halen. Het Leidse concern heeft snel geld nodig. De ontwikkeling van een geneesmiddel tegen de erfelijke spierziekte van Pompe is vertraagd en de kas van Pharming raakt snel leger. Het verlies over het afgelopen halfjaar is met 73 procent opgelopen tot 16,9 miljoen euro. Er zit nu nog maar 24 miljoen euro in kas.

Pharming, een uitvloeisel van Universiteit Leiden, is vooral bekend van de genetische stier Herman, die binnenkort als levend expositiestuk naar natuurmuseum Naturalis wordt verplaatst.