Aandeel Aegon wint in waarde na goede cijfers

Het aandeel Aegon won vanochtend 4,2 procent tot 43,34 euro. De verzekeraar maakte gisteren positieve halfjaarcijfers bekend. Analisten gingen vanochtend onverdeeld over tot een hogere waardering van het fonds.

Andere financiële waarden, zoals ING en Fortis, profiteerden licht mee met Aegon. Bank-verzekeraar ABN Amro stond als een van de weinige AEX-fondsen, na eerst gewonnen te hebben, vanochtend op koersverlies. Beleggers gaven daarmee gehoor aan de lagere waardering die analisten van zakenbank UBS Warburg vanochtend aan het fonds gaven.

Een ander concern dat gisteren positieve cijfers bekendmaakte, post- en pakjesbezorger TPG, kon vanochtend de vruchten van die resultaten plukken. TPG steeg met 1,4 procent naar 24,57 euro.

De AEX-index stond rond het middaguur met een winst van 1 procent op 538 punten. Van de 25 hoofdfondsen stonden, naast ABN Amro, onder meer Numico en Buhrmann op verlies. De Europese Commissie maakte gisteren bekend goedkeuring te verlenen aan de overname door zuivelbedrijf Friesland Coberco Dairy Foods van Nutricia. Voedingsmiddelenconcern Numico is nu nog eigenaar van Nutricia. Numico leverde vanochtend 0,3 procent in tot 42,10 euro. Nutreco zelf, genoteerd aan de Midkap-index voor middelgrote fondsen, won 0,4 procent tot 50,00 euro.

Buhrmann verliest al ruim een week aan koerswaarde. Eerder deze week krabbelde het handelshuis in kantoorartikelen even op nadat drie bestuurders bekend hadden gemaakt aandelen in het eigen bedrijf gekocht te hebben. Vanochtend verloor Burhmann 0,6 procent.

Een van de meest opvallende stijgers was Getronics. Het elektronicaconcern heeft, net als de meeste beursgenoteerde telecom- en technologieconcerns, een woelige week achter de rug. Na dagen van forse koersverliezen, ingegeven door negatieve vooruitzichten van het Amerikaanse technologieconcern Cisco, won Getronics vanochtend ruim 3 procent. Het aandeel is met 3,31 euro één van de goedkoopste fondsen van de AEX-index.

Het goedkoopste fonds is sinds gisteren Versatel, dat de fakkel van kabelbedrijf UPC overnam. Versatel verloor vanochtend 1,5 procent tot 1,31 euro. Het telecomconcern wilde bij de presentatie van de halfjaarcijfers eerder deze week geen voorspelling meer doen en zegt te verwachten naar het strafbankje van de beurs verbannen te worden.

Net als in Amsterdam kwamen ook de grote Europese beurzen vanochtend even op adem na de forse verliezen die gisteren geleden waren. Zowel in Londen als in Parijs en Frankfurt stonden de beursgraadmeters op winst. Technologiefondsen Alcatel (Parijs) en Marconi (Londen) boekten de grootste koerswinsten. Later vandaag worden nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie bekend gemaakt. Analisten en beleggers verwachten dat de groei van die economie in juli verder gedaald is van 0,4 naar 0,2 procent. Dit zou een extra aanleiding kunnen zijn voor de Fed een renteverlaging door te voeren. Eerder deze week gaf de Federal Reserve al een somber rapport uit over de Amerikaanse economie.

In Tokio daalde de Nikkei-index met 0,2 procent naar 11.735 punten. Chipfonds Advantest was vandaag met 5 procent een van de sterkste dalers.