Vrouw als belegger superieur aan man

Vrouwen doen het als belegger op de beurs vaak beter dan mannen. Volgens de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch komt dat doordat zij doorgaans voorzichtiger te werk gaan, en conservatiever beleggen dan mannen.

Vrouwelijke beleggers zijn minder actief dan mannelijke beleggers en besparen daardoor op transactiekosten, concludeert de zakenbank uit recente data van de beleggersorganisaties US Investment Company en de Securities Industry Association. Gemiddeld bereiken zij volgens Merrill Lynch daardoor een beter beleggingsresultaat, een rendement dat zo'n 1,4 procent hoger ligt dan dat van mannen.

,,Vrouwen vertegenwoordigen wereldwijd niet meer dan 46,5 procent van de arbeidskrachten en verdienen 76 cent voor elke gulden die een man verdient'', aldus een woordvoerder van Merrill Lynch tegen het persbureau Associated Press. ,,Maar die 76 cent worden wel op een slimme manier besteed.''

Volgens de zakenbank is het aantal vrouwelijke beleggers in de VS in de afgelopen vijftien jaar bovendien toegenomen met 85 procent. Een belangrijke oorzaak voor het verschijnsel dat vrouwen steeds belangrijker worden op de financiële markten, is dat zij een steeds groter deel gaan vormen van de beroepsbevolking. Net als de mannen realiseren zij zich, aldus Merrill Lynch, dat zij voor hun oudedagsvoorziening niet alleen moeten vertrouwen op hun pensioen.

Merrill Lynch denkt dat de Verenigde Staten niet alleen staan in de toename van de populariteit van beleggen onder vrouwen. De ontwikkeling voltrekt zich ook elders in de wereld.

Merrill Lynch werd enkele maanden geleden gekozen in de top-30 van beste werkgevers door het Amerikaanse blad Working Woman. De lijst van bedrijven registreert ondernemingen die een goede reputatie hebben doordat zij veel goederen inkopen van bedrijven die in handen zijn van allochtonen of vrouwen. Merrill Lynch was het enige `vrouwvriendelijke' bedrijf in de lijst dat zaken doet op de Amerikaanse effectenbeurs Wall Street.