Voor 20 miljoen aan diamanten geroofd

Diamanten met een verkoopwaarde van 20 miljoen gulden zijn afgelopen weekeinde ontvreemd bij diamanthandel Gassan Diamonds in Amsterdam. Dat zegt directeur B. Leeser.

De politie bevestigt dat er aangifte is gedaan. De verdachte is een 25-jarige medewerker, die op de sorteerkamer van Gassan werkte.

Volgens directeur Leeser wist de man met een smoes de beveiliging te misleiden. Leeser deed maandag aangifte van de roof. De diamanten waren niet tegen diefstal door eigen medewerkers verzekerd. ,,In onze branche is diefstal van goederen door medewerkers niet te verzekeren'', zegt Leeser. Volgens de politie ontbreekt van de verdachte elk spoor.

De man, Dennis P., zat een paar jaar geleden in het oosten van het land in de diamanthandel. Nadat dit bedrijf volgens Leeser failliet was gegaan, zou P. als kok bij de Verenigde Naties in Bosnië hebben gewerkt. Hij is volgens Leeser ,,heel goed gescreend, maar niet goed genoeg''. Wegens het faillissement lag er een loonbeslag op zijn salaris, zegt Leeser, maar de schuldenlast was niet zo groot dat hij een veiligheidsrisico vormde. Leeser hoopt dat de man ooit contact zal opnemen met zijn eigen familie, waarmee hij volgens Leeser ,,een goede band'' onderhoudt.

,,Alle maatregelen in ons bedrijf zullen worden aangescherpt'', zegt Leeser. ,,Wij zijn 364 dagen per jaar open en dan sluipen er blijkbaar menselijke fouten in de beveiliging'', constateert hij. Leeser zegt ,,stug'' door te gaan, om het verlies weer goed te maken. ,,Wij zijn een familiebedrijf en we hebben een fantastisch team van medewerkers.''

De inkoopwaarde van de gestolen edelstenen is ruim tien miljoen gulden. Leeser zegt te hopen de handelsvoorraad snel weer op peil te hebben.

Gassan Diamonds bevoorraadt een aantal detailhandelaren in binnen- en buitenland. Het bedrijf is een bekende toeristische trekpleister in Amsterdam en vooral populair onder Chinezen, die bijna dagelijks met bussenvol het bedrijf komen bezoeken. Bij Gassan Diamonds, vlakbij het Waterlooplein, werken 500 mensen.