Visschedijk naar NFI

Ruud Visschedijk wordt per half september de nieuwe directeur van het Nederlands Foto Instituut. Het NFI, de landelijke voorziening voor fotografie, zat sinds het overlijden van Loek van der Molen in januari van dit jaar zonder directeur.

Visschedijk (1955) was tot nu toe vooral actief in de filmwereld. Na zijn studie politicologie in Amsterdam werkte hij bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Vanaf 1991 werkte hij bij het Filmmuseum in Amsterdam, de laatste jaren als adjunct-directeur en programmeur. Begin 2000 verlieten Visschedijk en directeur Hoos Blotkamp het Filmmuseum, na een conflict met het bestuur over een door de directie gewenste verhuizing van het Filmmuseum naar Rotterdam. Blotkamp en Visschedijk wilden het Filmmuseum op laten gaan in het op te richten Instituut voor Beeldcultuur, Las Palmas. Per 1 januari 2001 werd Visschedijk aangesteld als curator film & tv van deze instelling. Samen met het Nederlands Fotoarchief, het Nationaal Fotorestauratie Atelier en V2 (nieuwe media) zal het NFI opgaan in Las Palmas, dat naar verwachting medio 2003 opent. De drie pijlers van Las Palmas – fotografie, film & tv en nieuwe media – krijgen elk een curator. Volgens Visschedijk is het niet zeker dat hij curator fotografie wordt, zijn functie als curator film & tv geeft hij op. Een directeur van Las Palmas is er nog niet. Volgens Visschedijk wordt er gesproken met enkele kandidaten en wordt een benoeming begin september verwacht.

    • Mark Duursma