Vervalste doeken Brood in omloop

Het management van Herman Brood raadt iedereen die een schilderij van de rocker en kunstenaar wil kopen, aan dit werk vooraf te laten controleren. Na de dood van Brood is het aantal vervalsingen schrikbarend toegenomen. Broods vrouw Xandra en een gedupeerde koper uit Zaandam willen binnenkort aangifte doen, zegt manager Koos van Dijk.

Wie er achter de vervalsingen zit, is nog onduidelijk. ,,Er zijn verschillende sporen'', aldus Van Dijk. De namaakschilderijen duiken onder meer op in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Amstelveen en Hoofddorp. Volgens Van Dijk is een Amsterdamse postzegelhandelaar een terugkerende factor in het illegale circuit.

Voor de cycleedrukken, een vorm van machinaal printen op linnen, worden bedragen van 10.000 tot 20.000 gulden gevraagd. ,,In werkelijkheid zijn ze nog geen 25 gulden waard'', stelt Van Dijk. Tijdens Broods leven doken ook al geregeld vervalsingen op. De kunstenaar wilde er nooit actie tegen ondernemen. Je betekent wat als je vervalst wordt, was zijn mening.

Van Dijk roept potentiële Brood-kopers op een echtheidscertificaat te vragen. ,,Doet de verkoper moeilijk, dan moet er eigenlijk al een belletje gaan rinkelen.'' De koper kan ook vooraf een foto van het werk maken en daarmee langs komen bij de Brood Galerie in Amsterdam of het plaatje e-mailen naar het management. ,,In veel gevallen kan ik vanaf een foto al uitsluitsel geven. Bij twijfel kunnen mensen met het werk langskomen'', zegt Van Dijk, die zijn diensten kosteloos aanbiedt.

Van Dijk doet daarnaast een moreel beroep op drukkers. Zij zouden moeten weigeren cycleedrukken van Broods werk te maken, als de opdrachtgever geen schriftelijke toestemming heeft van de erven van Herman Brood.