`Verdacht' Nederlands vlees in Brittannië

De Britse dienst voor de voedselveiligheid heeft gisteren een lading Nederlands rundvlees in beslag laten nemen. De niet nader genoemde Nederlandse slachterij die het vlees heeft uitgevoerd, zou niet hebben voldaan aan de regels ter voorkoming van de gekkekoeienziekte BSE.

Aan een van de stukken vlees is een centimeter ruggengraat van het rund aangetroffen, aldus een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Landbouw. Dergelijk `risicomateriaal' moet zijn verwijderd.

Het ministerie is erg geschrokken van de vondst. ,,Het was maar een centimeter, maar dat is een centimeter te veel'', onderstreept de woordvoerster. Een onderzoek van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) heeft vooralsnog geen fouten aan het licht gebracht bij de slachterij. Desondanks zullen medewerkers alle karkassen extra controleren. Het personeel is nog eens uitvoerig geïnstrueerd over de vereiste werkwijze, aldus de woordvoerster van het ministerie.

Al het Nederlandse rundvlees, voor de binnen- en buitenlandse markt, moet worden gecontroleerd op risicomateriaal. Niet alleen door werknemers van het bedrijf, maar ook door een keurmeester en een dierenarts van de RVV. De Landbouw-woordvoerster: ,,Dit stukje is er tussendoor geglipt. Hoe, dat is nog onduidelijk.''

Het bedrijf is volgens haar de wacht aangezegd. Bij een nieuwe fout zal het worden stilgelegd totdat het kan garanderen dat alles in orde is. Sinds januari van dit jaar heeft Groot-Brittannië achttien maal potentieel gevaarlijk vlees uit verscheidene Europese landen onderschept.