Veehouders opnieuw in actie tegen MKZ-straf

Bijna honderd veehouders uit het gebied tussen Apeldoorn, Deventer en Zwolle hebben vandaag opnieuw actie gevoerd tegen de opgelegde strafkorting op de uitbetaling van het geruimde vee in de mond- en klauwzeercrisis.

Rond het middaguur trok de protestcolonne, die vanochtend in Twello begon, naar het kantoor van het ministerie van Landbouw in Deventer. Daar werd de ingang dichtgeplakt met zwart landbouwplastic als symbool dat de veehouders bij het ministerie tegen een muur aanlopen. ,,Het ministerie doet vlak voor de vakantie de mededeling. Het kantoor is nu nagenoeg gesloten en al die tijd zitten wij in onzekerheid'', zei actie- en woordvoerder E. Aalpoel.

Daarvoor hadden de boeren op de Wilhelminabrug bosjes bloemen uitgedeeld aan automobilisten, die aan de andere kant van de brug weer flink werden gesnoeid. Dit als symbool voor het vergelijkbaar optreden door het ministerie, aldus Aalpoel. Het verkeer ondervond weinig hinder van de actie. Wel zou een bestuurder door de politie zijn aangehouden. Hij dreigde zijn pistool te gebruiken, omdat hij vond dat hij er niet snel genoeg door kon.

De veehouders eisen van het ministerie van Landbouw dat de opgelegde strafkorting niet doorgaat. ,,Tot nu toe is er alleen gesproken over versoepelen, maar geen enkele boer heeft dat zwart op wit gekregen'', aldus Aalpoel. Half juli protesteerden boeren uit Noordwest-Gelderland en Kamperveen ook al tegen de kortingen.

Volgens de boeren is het onterecht dat het ministerie minder geld uitbetaalt dan uit de taxatie van de veestapel kwam. Aalpoel: ,,Die ruimingen waren om verspreiding van het MKZ-virus te voorkomen. Daar werkten we aan mee in het belang van andere veehouders. Kleine administratieve fouten kosten veel boeren nu de kop.''