Van der Ploeg en Benschop verdelen cultuursubsidies

Het Gergiev Festival in Rotterdam en de Europese stichting Joris Ivens zijn twee van de acht instellingen die dit jaar subsidie krijgen in het kader van internationaal cultuurbeleid. Het ministerie van OCenW heeft dat woensdag laten weten.

In totaal is dit jaar 22 miljoen gulden beschikbaar aan zogeheten Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS)-gelden. Dit budget wordt beheerd door de staatssecretarissen Van der Ploeg (Cultuur) en Benschop (Buitenlandse Zaken) en loopt volgend jaar op tot 25 miljoen gulden.

Voor de acht projecten is in totaal 6 miljoen gulden uitgetrokken. Het grootste bedrag (ruim 2,3 miljoen) gaat naar de restauratie van monumenten in het Genadendal in Zuid-Afrika waar de TU in Delft bij is betrokken. Verder krijgt het archeologisch Avondster Project Galle in Sri Lanka ruim 1,8 miljoen gulden.

Het Gergiev Festival kan meer dan 256.000 gulden tegemoetzien omdat het de schijnwerpers richt op de componist Sjostakovitsj en daarbij samenwerkt met het Mariinsky Theater in St.Petersburg. De stichting Joris Ivens wil in de Verenigde Staten een tour opzetten waarmee het werk van de cineast onder de aandacht wordt gebracht.

Andere projecten die geld krijgen zijn het Nationaal Pop Instituut (400.000 gulden), Het Rembrandthuis (400.000 gulden), de manifestatie Blue Moon (470.000 gulden) en Fundacion Carlos de Amberes (250.000 gulden).