Trimble verwerpt laatste verklaring van de IRA

David Trimble, leider van de gematigde protestanten in Noord-Ierland, heeft vandaag een laatste verklaring van het Ierse Republikeinse Leger IRA verworpen. De IRA verklaarde eerder op de dag dat het ,,een regeling is overeengekomen'' om zijn wapens buiten gebruik te stellen. Het was voor het eerst dat de IRA zelf met een verklaring over zijn nieuwe ontwapeningsvoorstel naar buiten trad. De IRA zei echter niet wanneer met ontwapening zou worden begonnen. ,,Gebrek aan beweging bij de IRA betekent dat de republikeinen iedereen in Noord-Ierland hebben teleurgesteld'', verklaarde Trimble. Maandag had het hoofd van de internationale ontwapeningscommissie, de Canadees John de Chastelain, gezegd dat de IRA met een bevredigend voorstel tot ontwapening was gekomen.