Treinen vaker op tijd

Sinds de invoering van de zomerdienstregeling van NS op 16 juli, waarbij ongeveer 300 treinen per dag werden geschrapt, hebben de treinen minder vaak vertraging. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen.

In de eerste twee weken van juli liep ruim 26 procent van de treinen drie of meer minuten vertraging op. In de laatste twee weken van juli was dat ongeveer 18 procent. Geschrapte en uitgevallen treinen telt NS niet mee in zijn berekeningen. Hoeveel treinen onverwacht uitvallen, kan NS niet zeggen.

Reizigersvereniging Rover is niet onder de indruk van de positieve cijfers. ,,In vergelijking met vorig jaar is het een enorme achteruitgang'', zegt een woordvoerder. In de laatste week van juli reed 81,9 procent van de treinen op tijd. Vorig jaar, toen er geen zomerdienstregeling gold, was het in dezelfde week 88,3 procent. Bovendien blijkt uit de laatste cijfers alweer dat de treinen vaker vertraging hebben.

Rover bekritiseert de wijze waarop de NS haar vertragingscijfers berekent. Reizigers lopen enorm veel vertraging op doordat er zoveel treinen zijn geschrapt en uitvallen. ,,Beter om het kwartier een trein en af en toe een paar minuten vertraging dan heel punctueel een half uur vertraging, omdat de trein níet rijdt'', zegt een woordvoerder.

De nieuwe zomerdienstregeling is niet bedoeld om vertragingen te verminderen, zegt NS. Reizigers hadden ,,last'' van uitvallende treinen, en daar wilde NS iets aan doen. Door treinen minder vaak te laten rijden hoopt NS zijn afgeslankte dienstrooster beter te kunnen uitvoeren. Reizigers weten dan in ieder geval waar ze aan toe zijn. Ook wil NS ,,de druk verminderen voor het personeel''. De spoorwegen kampt met een personeelstekort en ziekteverzuim.