Superieur Celtic geeft Ajacieden voetballes

Met een bijna groteske diskwalificatie van het Nederlandse clubvoetbal onderstreepte het superieure Celtic gisteravond dat Ajax-trainer Co Adriaanse bij de renovatie van zijn ploeg op dood spoor is geraakt. Na de ontluisterende 3-1 nederlaag in de Arena tegen de Schotse kampioen kan de directie van Ajax al de pijnlijke rekensom maken dat het minimaal twintig miljoen gulden aan inkomsten uit de Champions League zal mislopen.

Bedremmeld constateerde Adriaanse dat zijn ploeg voetballes had gekregen van een geraffineerd én gepassioneerd spelende vechtmachine, die tot nu toe alleen de – in Nederland niet serieus genomen – Schotse competitie domineerde. Met de wanprestatie tegen Celtic benadrukte Ajax slechts dat Nederland met drie deelnemers in de Champions League te rijkelijk bedeeld zou zijn. Het Amsterdamse vreemdelingenlegioen, gevormd door tien verschillende nationaliteiten in de basis, mag al blij zijn dat het in Europees verband nog een herkansing krijgt in de lager aangeschreven UEFA Cup.

Ook de nieuwste aankopen lijken de malaise bij de in verval geraakte Amsterdamse club niet te kunnen doorbreken. Het was een teken aan de wand dat een Tunesische verdediger, die slechts enkele partijtjes tegen amateurs had gespeeld, gisteravond al moest opdraven in de voor Ajax zo cruciale krachtmeting met Celtic. De 24-jarige Hasem Trabelsi presenteerde zich op de positie van rechtsback nog niet als een verrijking. Hij had zich vermoedelijk ook een prettiger debuut voorgesteld.

Celtic hield namelijk niet alleen het aankoopbeleid van Ajax, maar ook de strategie van coach Adriaanse genadeloos tegen het licht. Vorige week beweerde de 54-jarige trainer nog met een zweem van ironie dat de voor negentien miljoen gulden van Malmö overgenomen Zweedse spits Ibrahimovic te duur was om hem op de reservebank te zetten. Maar uitgerekend de aanvaller, die de gehele voorbereiding als basisspeler had meegemaakt, keek gisteren als reserve toe hoe Ajax zichzelf in de eerste helft belachelijk maakte. Adriaanse koos toch voor het falende koppel Machlas/Arveladze, dat gezamenlijk tekende voor één doelpunt en één door Celtic-doelman Douglas gepareerd schot. Na rust toonde Ibrahimovic als invaller dezelfde machteloosheid.

Na een rumoerige week, waarin Arveladze een reeds na vier dagen ingetrokken speelverbod kreeg opgelegd, haalde de Georgische spits dinsdag fel uit naar de directie van Ajax, die ,,vals spel'' zou spelen – om vervolgens zijn uitspraken te ontkennen. Maar op grond van zijn spel van gisteravond kan de Ajax-directie zich afvragen waarom Arveladze zo nodig een nieuw contract moet ondertekenen. Adriaanse en technisch-directeur Leo Beenhakker zullen vermoedelijk ook verantwoording moeten afleggen voor de forse uitgaven aan spelers, die Ajax niet op korte termijn nieuw elan zullen geven. Ibrahimovic, de 18-jarige Egyptische linksbuiten Hossam en de nog onzichtbaar gebleven Braziliaan Maxwell zullen van Ajax dit jaar geen toonaangevend elftal maken, zolang de club ook niet drastisch investeert in de defensie.

Met speels gemak dansten de Europese topscorer Larsson en zijn bonkige secondant Sutton gisteravond door een karikatuur van een verdediging, die Celtic reeds binnen twintig minuten in een zetel hielp. Het centrale duo Yakubu en Pasanen stapelde fout op fout en Sutton had niet alleen door zijn fraaie kopbal in de tweede helft de avond van zijn leven. Als linksback demonstreerde Chivu wederom dat hij niet geschikt is om in de mandekking te spelen, want de Roemeense verdediger was een speelbal van de uitblinkende Celtic-aanvaller Agathe. In de 20ste minuut werd Chivu op genante wijze op snelheid geklopt door de Fransman, die de bal vervolgens simpel langs doelman Grim schoof: 0-2.

De Ajax-keeper was zelf mede schuldig aan het eerste doelpunt voor Celtic door de bal na een voorzet van Agathe voor de voeten van de geheel vrijstaande oud-Feyenoorder Petta te stompen: 0-1. ,,Die goals hadden een deprimerende uitwerking op de ploeg'', mopperde Adriaanse. Maar de Ajax-coach had het onheil ook over zichzelf afgeroepen door zijn ploeg wederom het internationaal lachwekkende 4-2-4 systeem te laten uitvoeren. De vijf middenvelders van Celtic hadden geen kind aan de fletse Cruz en het jonge talent Van der Vaart, die zich een eenzame drenkeling moet hebben gevoeld. Ondanks het uiterlijk van een kroegtijger stond de onvermoeibare Lennon gisteravond model voor de fysieke overmacht van Celtic.

Adriaanse zei dat hij toch wil vasthouden aan een concept dat tegen modale ploegen als Fortuna en Den Bosch zeker tot succes zal leiden. Maar het is vragen om een tweede vernedering door Celtic als hij zijn ploeg dezelfde, naïeve tactiek laat uitvoeren op Ibrox-park, dat door 60.000 uitzinnige Schotse fans traditioneel in een hel wordt omgetoverd. Alsof Ajax gisteravond met één Europees demasqué al niet genoeg krediet heeft verspeeld.

    • Robèrt Misset