Strafbank op beurs dreigt voor Versatel

Telecombedrijf Versatel daalde vanochtend met 8 procent naar 1,38 euro. Daarmee was het opnieuw de grootste daler onder de hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs. Gisteren verloor telecomconcern Versatel al 8 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Versatel was daarmee één van de tien slechtst presterende fondsen van de hele Amsterdamse beurs.

De leiding van het concern wil geen voorspellingen over winstverwachtingen meer doen, maar gaat ervan uit op het strafbankje van de beurs terecht te zullen komen. Verbanning uit de AEX en een notering in het lijstje `niet genoteerde ondernemingen' ligt voor Versatel in het verschiet.

Het andere telecomfonds in de AEX-index, KPN, stond ook op verlies. Het concern verloor 3,3 procent op een koers van 5,01 euro. KPN is nog steeds in onderhandeling met Belgische branchegenoot Belgacom over een eventuele fusie. KPNQwest, waarvan KPN mede-eigenaar is, leverde ook flink in aan koerswaarde met een verlies van 3,5 procent. Het aan de index voor middelgrote fondsen Midkap genoteerde Libertel verloor 5,1 procent.

Het goedkoopste fonds van de index is nog steeds UPC. Als de verliezen van Versatel, en de winst van UPC zich zo doorzetten kan het verschil van vanochtend, slechts 6 eurocent, spoedig oplossen.

Het wereldwijd op beurzen heersende negatieve sentiment in de technologiesector werd de afgelopen week nieuw leven ingeblazen door tegenvallende cijfers van producent van netwerkapparatuur Cisco. In Nederland leden ook Getronics (min 2,8 procent) en ASML (min 2,7 procent) onder de reserves die beleggers voelen ten opzichte van telecom- en technologiefondsen.

Elsevier en TPG presteerden opvallend goed vanochtend. De Brits-Nederlandse uitgever Elsevier presenteerde beter dan verwachte cijfers. Ondanks de sombere vooruitzichten over zakelijke publicaties in het tweede halfjaar, verwacht het bestuur van het concern minstens tien procent winstgroei te behalen. In Londen steeg het aandeel met 4,8 procent, in Amsterdam met 3,2 procent tot 13,88 euro. De twee andere uitgevers in de AEX, Wolters Kluwer en VNU, profiteerden mee van Elseviers resultaten en boekten beide lichte koersstijgingen.

Post- en pakjesvervoerder TPG liet ook resultaten zien over het eerste halfjaar die beter waren dan verwacht werd door analisten. Het fonds werd daarvoor beloond met een koerswinst van 2,5 procent. De AEX zelf daalde met 1,2 procent naar 534 punten.

De koers van het aandeel Aegon zakte vanochtend 2,2 procent weg in afwachting van de halfjaarcijfers die het concern rond het middaguur zou presenteren. Na het bekend worden van de cijfers sloeg het verlies direct om in een winst.

In New York daalden de Dow-Jonesindex (min 1,6 procent) en technologiebeurs Nasdaq (min 3 procent) flink. Een publicatie van de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, wierp een donkere schaduw over de beursvloeren. In het zogeheten `Beige Book' liet de Fed weten dat de Amerikaanse economie in de maanden juni en juli bijna tot stilstand is gekomen. Bovendien constateerden de centrale bankiers dat de problemen bij de verwerkende industrie overslaan naar andere sectoren in de VS. Grote Europese beurzen volgden en verloren allemaal meer dan 1,5 procent.