Selectie Muziek

Zomerconcerten

Violiste Liza Ferschtman en pianiste Anna Polonsky geven 11 aug 17u in de serie Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw een inloopconcert met muziek van Dvorák, Janacek, Prokofjev en Tsjaikovski.

Het Europees Jeugd Orkest geeft 13 aug 20u15 olv Paavo Järvi een concert met muziek van Prokofjev (suite De liefde voor de drie sinaasappelen), Schumann (Pianoconcert in A met soliste Imogen Cooper) en Strawinsky (Petroesjka).

Het Wereld Jeugd orkest geeft 14 aug 20u15 olv Roberto Paternostro een concert met de suite Carmen van Bizet, het Vioolconcert van Keuris (soliste: Yayoi Toda) en de Vijfde symfonie van Prokovjev.

Het Nationaal Symfonie Orkest van Litouwen geeft 15 aug 20u15 olv Robertas Servenikas een concert met het Tweede pianconcert van Rachmaninof (solist: Teras Geniusas) en Le sacre du printemps van Strawinsky. Het Schönbrunn Ensemble geeft 16 aug in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw een concert met fluitkwartetten van Mozart en twee preludes en fuga's van Bach in bewerkingen van Mozart.

Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft 16, 18 en 23 aug olv Riccardo Chailly concerten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Op 16 aug 20u15 klinken de ouverture Egmont en de Eerste symfonie van Beethoven, Agon en de suite De vuurvogel van Strawinsky.

Nationaal Jeugdorkest

Het Nationaal Jeugd Orkest geeft olv Reinbert de Leeuw drie concerten met wisselende programma's, maar altijd met Stèle van Kurtág en de Negende symfonie van Bruckner. 16 aug 20u15 Vredebergkerk Oosterbeek; 17 aug 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 19 aug 20u15 De Vereeniging Nijmegen.

Cristofori

In de zaal van pianohandel Cristofori, Prinsengracht 583 in Amsterdam vindt van 11 t/m 18 aug de zevende Internationale Masterclass Piano plaats olv Willem Brons. De lessen zijn openbaar, de deelnemers geven dagelijks (beh zaterdag) een lunchconcert. Inf en res.: (036) 5489636 en eusebiuskring@compuserve.com

Haarlem Jazz Festival

Vanaf woensdag 15 aug staat de stad Haarlem vijf dagen lang geheel in het teken van de jazz. Het Haarlem Jazz Festival wordt geopend door het Beets Brothers Orchestra en Denise Jannah. Op donderdag spelen onder andere Izaline Calister en Rinus Groeneveld en de dag daarna Philip Catherine en New Cool Collective. Op zaterdag treden Fay Claassen, Michiel Borstlap en Zuco 103 aan. En het festival wordt afgesloten met een urenlange non-stop latin jamsessie op zondag.