Selectie Musea

Italianisanten

De opvallendste Nederlandse Italianisanten zijn de kunstenaars die nooit een voet op Italiaanse bodem hebben gezet. Anders dan veel van hun 17de-eeuwse vakbroeders die zuidwaarts reisden, soms jarenlang in Italië bleven en er inspiratie putten uit het landschap, antieke overblijfselen en de mediterrane atmosfeer, bleven zij in Nederland en maakten daar hun Italiaanse landschappen, ruïnegezichten en volkstaferelen. Van zowel de reislustigen als de thuisblijvers zijn werken te zien in een sprankelende tentoonstelling in het Amsterdamse Rijksprentenkabinet. De expositie geeft voor het eerst een uitvoerig overzicht van tekeningen van Nederlandse Italianisanten zoals Paul Bril, Gerard ter Borgh, Cornelis Poelenburgh, Jan Pynas, Bartholomeüs Breenbergh en Claes Pietersz. Berchem. Tekenen van warmte; Nederlandse tekenaars in Italië t/m 30 sept in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.

Jean Dubuffet

Volgens Jean Dubuffet was waanzin de bron van kunst, en konden alleen gekken het juk van de traditie van zich afschudden. Rauw, puur, origineel en onvoorspelbaar wilde hij zijn, en desnoods gek. En wie de tekeningen bekijkt die nu in het Kabinet Overholland van het Stedelijk Museum in Amsterdam hangen, kan deze kwaliteiten erin herkennen. In de karikaturale portretten van zijn vrienden George Limbourg en Gaston Chaissac, of van de schilder Fautrier. En in de tekeningen van naakte vrouwen, die een hartverwarmende klunzigheid uitstralen. Dubuffet tekent twee auto's als platgeslagen cola-blikjes, het schroot dat ze uiteindelijk zullen worden, de bestuurders hebben doodskopachtige gezichten, toch is het een vrolijke tekening. Bij Dubuffet is de twintigste-eeuwse mens voorgoed in zijn karikatuur veranderd, een bespotting van de onmogelijkheid mens te zijn. Kabinet Overholland: Jean Dubuffet t/m 26 aug in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

En verder

Twee Gouden Eeuwen t/m 16 sept in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam, Ingang Zuid. Dag 10-17u; J.J.P. Oud - Philip Johnson, een dialoog t/m 9 sept in het NAi, Museumpark, Rotterdam. Di 10-21u, wo t/m za 10-17u, zo 11-17u; De bloei van Haarlem. Het kunstleven in de jaren 1900-1930 t/m 12 aug in de Vleeshal van het Frans Halsmuseum, Grote Markt, Haarlem. Dag 11-17u, zo 12-17u; Vergeten in de slaap der eeuwen. Schrijvers en de dood t/m 18 nov in het Letterkundig Museum, Pr Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Di t/m vr 10-17u; za/zo 12-17u; Karel Appel 80 jaar; 2 exposities, een overzicht van werk op papier t/m 2 sept in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u. Sculpturen 1937-2000 t/m 13 aug in het Cobramuseum, Sandbergenplein 1, Amstelveen. Do t/m zo 13-17u; Ikiro be alive, hedendaagse kunst uit Japan van 1980 tot heden t/m 2 sept in het Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo.Di-zo 10-17u. Caravaggisten en Italianisanten uit Nederlands bezit t/m 23 sept in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17u.