Onderzoek: douane op Antillen blijkt deels corrupt te zijn

Op Curaçao is 20 procent van de douaniers corrupt en op Bonaire 30 procent. Dit is de voorlopige conclusie van de commissie-Wiel, die de integriteit van de douane op de Antillen onderzocht in opdracht van de Antilliaanse ministers R. Martha (Justitie) en Voges (Financiën).

Drie douaniers zijn inmiddels aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Vorig jaar presenteerde de commissie-Wiel de geruchtmakende resultaten van een vergelijkbaar onderzoek dat in opdracht van minister Martha was ingesteld naar de integriteit van het Antilliaanse politiekorps.

Toen schatte voorzitter Wiel het aantal corrupte politiefunctionarissen op 5 procent. De commissie heeft toen onder meer voorgesteld het gehele korps te onderwerpen aan een verplichte urinetest, omdat het probleem van verslaafde agenten zo groot was.

Tegen circa 40 van de 190 leden van het korps douaniers op Curaçao en tegen 12 van de 40 douaniers op Bonaire zullen naar verwachting strafrechtelijke of disciplinaire maatregelen worden getroffen. Volgens Wiel zijn niet alle vergrijpen zo ernstig dat ze tot strafrechtelijke vervolging kunnen leiden.

Het definitieve aantal corrupte douaniers op de Antillen zal naar verwachting nog hoger uitvallen. Dat voor de eilanden St. Maarten, St. Eustatius en Saba geen percentages worden genoemd, ligt enkel aan het geringe aantal douaniers dat op deze eilanden werkzaam is.

Later dit jaar hoopt de commissie-Wiel met een definitief rapport over de douane te komen. Wiel pleit voor een permanente commissie die douane, politie en het gevangeniswezen moet monitoren.

De Antilliaanse douane staat net als de Antilliaanse politie onder controle van de Antilliaanse overheid. Nederland heeft daar niets over te zeggen, bevestigt een woordvoerder van de Directie Douane van het ministerie van Financiën in Den Haag.