Officieren uit Bosnië wijzen aanklachten af

Drie hoge Bosnische moslimofficieren ontkennen schuldig te zijn aan oorlogsmisdaden die tijdens de oorlog in Bosnië zijn gepleegd door buitenlandse moslimstrijders onder hun formele commando.

De officieren die vanmorgen zijn voorgeleid bij het VN-tribunaal in Den Haag zeggen `onschuldig' te zijn aan alle aanklachten die tegen hen zijn uitgesproken.

De twee gepensioneerde generaals en een kolonel staan terecht voor moord en oorlogsmisdaden. De aanklacht bevat negentien punten. Het is de eerste keer dat moslimgeneraals van het Bosnische leger zich voor het VN-tribunaal moeten verantwoorden voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië. Ze zijn volgens de aanklager verantwoordelijk voor de wreedheden die in Centraal-Bosnië door hun ondergeschikten zijn gepleegd tussen januari 1993 en januari 1994. De slachtoffers waren voornamelijk Bosnische Kroaten.

In de oorlog in Bosnië (1992-'95) zijn de meeste misdaden tegen Kroaten en Serviërs ,,en met name de meest afschuwelijke'' gepleegd door buitenlandse moslimstrijders, aldus de aanklacht. De generaals Mehmed Alagic (51) en Enver Hadzihasanovic (54) en kolonel Amir Kubura (37) staan terecht voor de activiteiten van de drieduizend mujahedeen-strijders.

De twee generaals zijn een week geleden op verzoek van het tribunaal gearresteerd door de Bosnische politie; Kubura meldde zich vrijwillig nadat hij hoorde van de arrestatie van zijn voormalig superieuren. Via de SFOR-bases in Sarajevo en Tuzla zijn de drie zaterdag overgebracht naar Scheveningen

Hadzihasanovic was commandant van het Derde Legerkorps en wordt door de aanklager onder meer verantwoordelijk gehouden voor het ,,systematisch plunderen en vernietigen van het gebied'' dat door dit legerkorps was bezet. Zijn functie als generaal betekende, volgens de aanklager, dat hij de hoogte was van alle activiteiten van het Bosnische leger. Hij had dus de mogelijkheid om misdaden tegen burgers en vijandelijke soldaten te voorkomen, maar dat heeft hij niet gedaan. ,,Onschuldig'', antwoordde de gepensioneerde generaal op de negentien aanklachten.

Ook Alagic, commandant van het Zevende Legerkorps, zei onschuldig te zijn. In Bosnië is hij tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corrupte en machtsmisbruik. De gepensioneerde generaal heeft beroep aangetekend.

De derde verdachte, Kubura, leidde de Zevende Moslimbergbrigade, een fanatieke moslimeenheid. De strijders moesten een eed afleggen waarbij zij zich houden aan de richtlijn van het boekje `Instructies voor de moslim-krijger'. Ook Kubura zei vanmorgen onschuldig te zijn.

De drie worden onder meer verantwoordelijk gehouden voor executies en bloedbaden, mishandeling van en moord op krijgsgevangenen. Krijgsgevangenen en burgers werden gedwongen loopgraven aan te leggen en werden gebruikt als menselijk schild.

dossier joegoslavië www.nrc.nl