MORO'S MOSSELEN

Twee achtereenvolgende jaren met een magere zaadval is niet alleen de oorzaak van de huidige schaarste van consumptiemosselen in Nederland. In mei werd de Oosterschelde geplaagd door schuimalg die uit zee binnendreef en waardoor 8 miljoen kg consumptiemosselen op de percelen verstikten. Daarna zorgde een plaag van zandpijpen in de Waddenzee alsook een recente zaadval bovenop waddenpercelen met consumptierijpe mosselen ervoor dat nog eens 5 miljoen kg mosselen verstikten. Tel uit je winst als mosselkweker. Laten wij vooral niet klagen over de hoge prijs van mosselen in deze rijke tijden maar ons gelukkig prijzen dat er nog steeds mosselen zijn.

Maak eens dit heerlijke voorgerecht met mosselen uit het hartverwarmende kookboek Moro, The Cookbook (ISBN 0091874831) van het gelijknamige en veelbesproken restaurant in Clerckenwell (G-B) van het chef-eigenaarsechtpaar Sam en Sam Clark. Bereiding: Spoel de mosselen onder koud stromend water en verwijder gapende of kapotte exemplaren. Breng de wijn in een ruime pan op hoog vuur aan de kook, voeg de mosselen toe en kook ze in de gesloten pan 2-3 minuten, onder nu en dan opschudden van de mosselen, of tot de schelpen zijn geopend. Giet ze af en bewaar de helft van het kookvocht. Gooi gesloten mosselen weg. Laat de mosselen afkoelen en maak onderwijl de dressing. Klop knoflook, azijn, olie en het mosselkookvocht door elkaar en proef of de dressing voldoende gezouten is. Voeg de salpicon toe en zet de dressing 30 minuten in de ijskast. Verwijder de lege schelphelften, leg de gevulde op een schaal en lepel de koude dressing over de mosselen. Serveer direct of zet nog 30 minuten in de ijskast, maar geef er altijd partjes citroen bij en lekker brood om in de dressing te dopen.

    • Florine Boucher