Liever dood dan in cel

In de vroege ochtend van 2 augustus werd in Sanski Most op de deur geklopt van Mehmed Alagic (1947). Vier politie-agenten zeiden tegen de gepensioneerde generaal dat hij onder arrest stond in verband met een aanklacht van het Joegoslavië-tribunaal. Ze adviseerden hem zijn medicijnen niet te vergeten. Alagic, diabeet, zei dat hij liever ,,stierf op de weg naar Sarajevo''; sinds zaterdag zit hij in het VN-cellencomplex van de gevangenis in Scheveningen.

Generaal Alagic maakte van 1970 tot 1991 carrière in het Joegoslavische Volksleger en klom op tot luitenant-kolonel. In januari 1993 meldde hij zich bij het Bosnische leger. Een jaar later had hij de rang van generaal.

Alagic was commandant van het de Zevende Legerkorps en werd in 1996 burgemeester van Sanski Most. Hij is één van de belangrijkste krijgshelden van de Bosnische moslims. In oktober 1995 verdreef hij het Servische leger uit Sanski Most en een groot deel van Noordwest-Bosnië.

In april werd hij in Bosnië veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf in verband met machtsmisbruik. Tegen dit vonnis loopt een hoger beroep.

De rechterlijke uitspraak heeft zijn lokale populariteit niet aangetast; twintigduizend mensen gingen begin augustus in Sanski Most de straat op om te protesteren tegen zijn uitlevering aan het VN-tribunaal.