Kunstroof buitenland leidt naar Maastricht

Justitie in Frankrijk en België hebben een internationale bende kunstrovers opgerold die geleid zou zijn vanuit Maastricht. De bende is volgens het parket in de Franse stad Le Havre verantwoordelijk voor de verdwijning van tientallen middeleeuwse, religieuze beelden en voorwerpen uit kerken en kastelen in Frankrijk en België.

De bende zou bestaan uit vijftien leden, onder wie twee Maastrichtenaren. Een van de hoofdverdachten is een 39-jarige antiekhandelaar uit de Limburgse hoofdstad. Het parket van de Franse stad Le Havre heeft de rechtbank in Maastricht om uitlevering van de man gevraagd wegens heling van religieuze kunst.

Op verzoek van de collega's uit België en Frankrijk heeft justitie in Maastricht in juni op dertien plekken in die stad huiszoeking gedaan. In een pand van de antiekhandelaar zijn, aldus een woordvoerder van het parket Maastricht, kunstobjecten aangetroffen die gestolen bleken uit Belgische kerken. Justitie in Maastricht zegt te onderzoeken of de bende ook actief geweest is in Nederland en of gestolen kunstvoorwerpen in Nederland verhandeld zijn.

De verdachte antiekhandelaar, die in afwachting van de behandeling van zijn uitleveringsverzoek op borgtocht is vrijgelaten, werkte samen met een 53-jarige in België woonachtige Maastrichtenaar. Die zit sinds vorige week in voorarrest in Luik. Beide mannen zouden handlangers opdrachten hebben gegeven. Twee van de handlangers zijn eerder dit jaar door de Belgische politie in de omgeving van de Waalse stad Charleroi aangehouden. In hun auto trof de politie beelden aan die gestolen bleken uit een kerk. Bij de huiszoekingen vond justitie in een pand van de 53-jarige Maastrichtenaar een gedetailleerd overzicht aan van betalingen aan de kunstdieven.

De verdachte antiekhandelaar, die vanochtend niet voor commentaar bereikbaar was, verklaarde gisteren in het Limburgs Dagblad, zaken te hebben gedaan met handelaren op de prestigieuze kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Namen van handelaren noemde hij niet. Volgens zijn advocaat, D. Tripels, is de antiekhandelaar geen kopstuk van de bende. Tripels: ,,Uit het dossier blijkt dat dat een gerenommeerde Luikse antiekhandelaar is.'' De rechtbank in Maastricht beslist in oktober over de uitlevering van de antiekhandelaar.