KNVB werkt aan rechtszaak Davids

De KNVB onderzoekt de mogelijkheden van een kort geding tegen de wereldvoetbalfederatie FIFA om Edgar Davids speelgerechtigd te krijgen voor de cruciale WK kwalificatie-interland Ierland-Nederland op 1 september. De speler van Juventus is voorlopig geschorst omdat bij een dopingcontrole in de Italiaanse competitie een te hoge waarde nandrolon in zijn urine werd gevonden.

De Nederlandse voetbalbond stapt naar de burgerrechter in Zwitserland als er een kans van slagen is de schorsing van de FIFA, die Davids kort voor de interland tegen Estland begin juni een speelverbod oplegde, ongedaan te maken. De KNVB stelt zich op het standpunt dat de FIFA op onjuiste gronden een voorlopige schorsing van een nationale bond ook laat gelden voor het Nederlands elftal. Een team van Zwitserse advocaten is al elf dagen bezig te onderzoeken of de burgerrechter de klacht ontvankelijk zal verklaren. De gerechtelijke procedure moet in Zwitserland plaatshebben omdat de FIFA in Zürich zetelt. Henk

Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB: ,,Als de Italiaanse voetbalbond voor 1 september een vonnis uitspreekt met betrekking tot een definitieve schorsing wordt het een ander verhaal. Maar we nemen deze stap nu zodat we onszelf straks niet kunnen verwijten dat we een kans hebben laten lopen om de schorsing op te heffen.''

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) adviseerde de voetbalbond in Italië vorige week Davids een schorsing op te leggen van acht maanden inclusief een forse boete. Daarop is door het tuchtcollege van de Italiaanse bond nog niet gereageerd. Davids' advocaat Robert Geerlings heeft ook een procedure tegen de FIFA aangekondigd op grond van persoonlijkheidsrecht. Hij vindt dat zijn cliënt door de schorsing onevenredig wordt benadeeld in de mogelijkheid zich te ontplooien.

De KNVB heeft bijna dagelijks contact met de juristen van Frank de Boer (mr. Hellingman) en Edgar Davids (mr. Geerlings). Dat De Boer nu ook beschikbaar is voor de oefeninterland van volgende week woensdag tegen Engeland, hoewel zijn schorsing pas op 31 augustus wordt opgeheven, verbaast Kesler niets. ,,Een brief die wij van de FIFA hebben ontvangen liet deze mogelijkheid open.'' Davids mag in Italië met Juventus in oefenduels uitkomen. Zo nam hij afgelopen weekeinde deel aan een sterk bezet toernooi in Bari.

Davids zou bij een dopingtest in maart volgens zijn advocaat vijfendertighonderdste nanogram per milliliter boven de toegestane waarde van twee in zijn urine hebben gehad. De Boer werd bij een UEFA-Cupduel aanvankelijk betrapt op ruim zeven nanogram, later gecorrigeerd tot ruim vijf.

    • Erik Oudshoorn