Wereldreis
Kinderen kunnen op ontdekkingstocht in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Niet aan de hand van vader of moeder, opa of oma, nee, op eigen houtje. Ze kunnen een rondreis op maat samenstellen en stilstaan bij de leukste voorwerpen. Je begint de wereldreis op de computer: tik je leeftijd in, je speciale voorkeuren (dieren, wapens, maskers etc) en het favoriete gebied, en er rolt een vragen- en opdrachtenformulier uit. De wereldreis kan beginnen!
*In 80 vragen de wereld rond, voor onbepaalde duur in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Di t/m zo 10-17u. Gesloten op 3 okt. Inl 071-5168800
Geheimenbos
In het Natuurmuseum Nijmegen staat een geheimzinnig bos. Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen daar een wandeling maken in de tentoonstelling Een Bos vol Geheimen. Bezoekertjes gaan als woud- elfjes gekleed het bos binnen door de deur in een stokoude boom. Eenmaal binnen valt er van alles te ontdekken: speur eens naar de sporen van dieren. In het groeibomenspel kunnen kinderen een boom echt laten groeien. Wie met een dobbelsteen een zonnetje of een regenwolk gooit, mag de boom een stukje laten groeien door aan een lier te draaien. Op grote zoekplaten zoeken kinderen alle verborgen dieren in het bos. In een klein kabouterwinkeltje liggen spulletjes gemaakt van kastanjes, eikels, takjes en bladeren. In de voorleeshoek kunnen de kleine bosonderzoekers even op adem komen met een leuk sprookje. Erg spannend is een boomstam met allerlei geheimzinnige deurtjes. Achter de deurtjes leven de bewoners van het bos. Wie goed oplet, komt misschien wel kabouters of een heks tegen! Maar kinderen komen ook dingen tegen die niet in een bos thuis horen, zoals zwerfvuil.
*Een Bos vol Geheimen, 12/6 t/m 13/1, Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121, 024-3297070. Open: ma-vr 10-17u, zo 13-17u, za gesloten, entree: volwassenen 4, kinderen 3, MJK geldig. Meer inl: www.natuurmuseum.nl.
Minibioscoopje
Naar de film gaan is heel gewoon, maar weet je eigenlijk hoe een film in een camera draait en er een bewegend beeld ontstaat? Het lijkt heel ingewikkeld, maar in het Universiteitsmuseum in Utrecht kun je dat zelf uitvinden. Ben je een echte onderzoekende knutselaar, dan kun je op de middagen van 15 en 16 augustus zelf een minibioscoopje maken: op een rol papier teken je je eigen filmpje en dat draai je af in een doosje met vensters. Daarna begrijp je meteen hoe een echte film werkt.
*15 en 16 augustus, 12u30, 14u en 15u30. Aanmelden is noodzakelijk, via 030-2538008, di-zo 11-17u, Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, www.museum.uu.nl.