Israëlische ophef over affront van Sharon

In de Israëlische media is grote opschudding ontstaan nadat Premier Ariel Sharon tijdens een persconferentie in Turkije gisteren voorwendde nooit te hebben gehoord dat de Tempelberg in Jeruzalem Al-Haram al-Sharif wordt genoemd. Sharon reageerde op een vraag van een Turkse journalist of zijn bezoek aan al-Haram al-Sharif vorig jaar september de oorzaak van de Palestijnse opstand was. Via de tolk stelde Sharon de Turkse journalist de vraag of hij soms de Tempelberg bedoelde. Daarop gaf Sharon hem een verhandeling over de centrale plaats van de Tempelberg in de joodse geschiedenis. ,,Iedere jood kan deze voor de joden heiligste plaats bezoeken'', zei Sharon. Hij herinnerde de Turkse journalist eraan dat ook christenen deze heilige plaats de Tempelberg noemen. Kennelijk opzettelijk vergat Sharon te vermelden dat op deze rots in Oost-Jeruzalem twee belangrijke moskeeën, de Koepel van de Rots en Al-Aksa, staan en dat de profeet Mohammed volgens de islam hier ten hemel steeg.

De correspondente van de Israëlische TV zei gisteravond dat leden in het gevolg van Sharon niet wisten waar ze het moesten zoeken toen Sharon in dit Israël vriendelijk gezinde islamitische land de islamitische binding met Al-Haram al-Sharif over het hoofd zag. Opmerkelijk genoeg hebben de Turkse media geen aanstoot genomen aan het incident.

Dr Alon Li'el, tot voor kort directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft vanmorgen in Yediot Achronot dat Israël moet openstaan voor de Turkse eis om het vredesoverleg met de Palestijnen te hervatten. ,,Turkije moet worden geholpen de kritiek in de islamitische wereld op zijn banden met Israël het zwijgen op te leggen. Als de Turkse regering tot de conclusie komt dat de Israëlische regering niet serieus op vrede uit is, verliezen we haar vriendschap. Dat is een diplomatieke ramp.''

Gisteren wees Sharon een Turks verzoek om het vredesoverleg met de Palestijnen te hervatten zonder dat daar zeven dagen volledige rust aan vooraf gaan, van de hand. Minister van Buitenlandse Zaken Peres is wel voor nieuw overleg.

    • Salomon Bouman