`Inspectie reageerde te lauw op melden van seksuele relatie'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg Zuid-Oost heeft veel te lauw gereageerd op meldingen dat een verpleger van een algemeen psychiatrisch ziekenhuis in Noord-Brabant een seksuele relatie heeft gehad met een patiënte. Tot die conclusie komt de Nationale Ombudsman. Die onderzocht de zaak nadat de vrouw en haar partner een klacht hadden ingediend.

De vrouw uit Steenbergen, die in het niet met naam genoemde ziekenhuis was opgenomen, had in 1999 gedurende vijf maanden een verhouding met de verpleger. Aanvankelijk ontkende de verpleger dat er sprake was van een seksuele relatie. Toen later duidelijk werd dat dat toch het geval was, heeft het ziekenhuis de verpleger op staande voet ontslagen. De directie meldde de kwestie ook bij de inspectie in Den Bosch.

De inspectie heeft niet zelf een onderzoek ingesteld, maar liet dat over aan de leiding van het ziekenhuis. Of dat onderzoek wel zorgvuldig en volledig is uitgevoerd, heeft de inspectie niet gecontroleerd, aldus de Ombudsman. Net als de leiding van het ziekenhuis heeft de inspectie de verklaring van de verpleger voor waar aangenomen, zonder bij de vrouw navraag te doen.

In een reactie toonde een woordvoerster van de inspectie zich ,,verbaasd'' over het oordeel van de Ombudsman. Volgens haar was het betrokken ziekenhuis wel degelijk de aangewezen instantie om het onderzoek uit te voeren.