Ideologisch gedreven

Amir Kubura (1964) volgde de militaire opleiding in het Joegoslavische Volksleger en diende vijf jaar in Djakovica, in Kosovo.

In 1992 verliet hij het Volksleger met de rang van kapitein. In hetzelfde jaar sloot Kubura zich aan bij het leger van Bosnië, waar hij snel carrière maakte binnen het Derde Legerkorps onder commandant Enver Hadzihasanovic. Sinds 1993 leidde hij de Zevende Moslimbergbrigade. Hij bracht het tot kolonel.

Twee jaar geleden getuigde hij voor het VN-tribunaal tegen Tihomir Blaskic, de Bosnisch-Kroatische generaal die een jaar geleden tot 45 jaar cel is veroordeeld wegens zijn rol in de etnische zuiveringen tegen moslims in Centraal-Bosnië in de lente van 1993.

Blaskic's tegenstander Kubura stond bekend als een religieus en ideologisch gedreven militair, die onder grote invloed stond van de mujahedeen. Veel buitenlandse moslimkrijgers sloten zich bij zijn eenheid aan. Aanvallen op de dorpen Dušina, Bikosi en Maline waarbij veel Bosnische Kroaten werden vermoord – werden voorafgegaan door een gebed. Onder verantwoordelijkheid van Kubura, aldus de aanklacht, werden veel krijgsgevangen mishandeld en vermoord.

Toen Kubura op 2 augustus vernam van de arrestatie van Alagic en Hadzihasanovic onderbrak hij zijn vakantie en meldde zich vrijwillig bij de politie in Sarajevo.