Hogere tarieven helpen TPG

Post- en pakjesbezorger TNT Post Groep (TPG) heeft de verslechterende economische omstandigheden in het eerste halfjaar het hoofd weten te bieden. Het volume van post en pakjes groeide beperkt, de hoeveelheid post daalde zelfs in het eerste kwartaal. TPG wist dit echter op te vangen door kostenbeheersing en tariefverhogingen.

TPG heeft veel klanten onder telecom- en autobedrijven, waardoor het in die divisies kwetsbaar is voor de economische terugval. ,,We hebben nu minder grote klanten, maar meer middelgrote en kleine klanten gekregen, waardoor we hogere tarieven kunnen vragen. De opbrengst per zending is hierdoor groter'', zei bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer vanochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Bij de postdivisie daalde het volume in het eerste kwartaal, ook in direct mail (klantgerichte reclamepost). Bedrijven gingen minder adverteren. In het tweede kwartaal trok de hoeveelheid post juist aan door een grote hoeveelheid ongeadresseerde post. ,,Als het minder goed gaat met bedrijven stappen ze vaak over op deze, goedkopere manier van adverteren. Als dat massaal gebeurt, blijven onze inkomsten op peil.'' Ook heeft TPG de winst weten te verbeteren door de kosten in toom te houden. Scheepbouwer: ,,We werken veel met uitzendkrachten. Als de marges dalen, kunnen we op tijd ingrijpen, ook door bijvoorbeeld minder vliegtuigen in te huren.'' Door deze ontwikkelingen was de winststijging bij het bedrijf hoger dan de omzetstijging.

TPG, dat is opgebouwd uit de divisies post, express en logistiek, toonde een winstgroei van 22 procent tot 286 miljoen euro (ruim 630 miljoen gulden). De omzet steeg met 19 procent tot 6 miljard euro en het bedrijfsresultaat met 20 procent tot 555 miljoen euro. Het bedrijf behaalt inmiddels tweederde van de omzet buiten Nederland.

De omzet bij logistiek steeg met 71 procent, voornamelijk door het grote aantal acquisities dat daarvan 57 procent uitmaakt.

Volgens TPG zullen de acquisities voor 453 miljoen euro bijdragen aan de omzet op jaarbasis. Mede door de overnames verdubbelde de rentelast ruim tot 56 miljoen euro.