Gerets promoveert tot cultuurbewaker PSV

Erik Gerets blijft voor onbepaalde tijd verbonden aan PSV. Na het nieuwe seizoen gaat de hoofdtrainer zich bezighouden met de cultuurbewaking van de club.

PSV en Erik Gerets (47) hebben een onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar. PSV-voorzitter Harry van Raaij (64) bevestigde dit gisteren door bekend te maken dat de Belgische coach voor onbepaalde tijd aan de club verbonden blijft. Felicitaties over en weer volgden. Maar wat nu precies de toekomstige rol van Gerets bij de club wordt, blijft vooralsnog vaag.

De Eindhovense voetbalclub maakte op de jaarlijkse presentatiedag dit keer niet alleen de aspiraties voor het komende seizoen bekend, PSV liet ook weten dat het in de toekomst de coaching van het eerste elftal op een nieuwe wijze gaat invullen. Een beetje volgens het zogenoemde `Engelse model', zo heette het. Daar waar de baas van het eerste elftal een soort voetbalmanager is die zich naast de coaching bijvoorbeeld ook intensief bezighoudt met scouting en transfers.

En Gerets, die het komende seizoen overigens nog `gewoon' hoofdtrainer van de landskampioen is, moet in de toekomst de voetbalmanager van PSV worden. Naast het coachen van het eerste elftal zal hij zich meer gaan bemoeien met het analyseren van tegenstanders, het opleiden van de jeugd en het bekijken van interessante spelers voor PSV.

Voorzitter Van Raaij liet nadrukkelijk weten dat de verantwoordelijkheid voor de aan- en verkoop van spelers ongewijzigd blijft bij PSV. Daarin is in tegenstelling tot het Engelse model dus geen prominente rol voor Gerets weggelegd. Voormalig manager Frank Arnesen en Van Raaij hebben de eindverantwoordelijkheid. Gerets adviseert, maar meer ook niet. En daarmee is op voorhand een groot deel van de macht van de toekomstige `voetbalmanager' van PSV beperkt.

In zijn nieuwe functie zal Gerets zich op termijn minder gaan bemoeien met de dagelijkse trainingen van het eerste elftal. Daarvoor zal een specifieke veldtrainer worden benoemd. Belangrijkste kandidaat voor die rol zou Erwin Koeman – nu trainer-coach van het tweede elftal – zijn. Gerets blijft wel verantwoordelijk voor de opstelling van PSV.

Gerets noch Van Raaij wilde gisteren meer over de toekomstige structuur kwijt. ,,Het is onzin om nu al over een opvolger van Gerets te praten'', zei Van Raaij vinnig toen de naam van Koeman als mogelijke nieuwe trainer van PSV in het seizoen 2002/2003 werd genoemd. ,,Gerets heeft net zijn contract verlengd. We hebben een jaar de tijd om in overleg te werken aan de invulling van de taken voor volgend seizoen. De concrete invulling hoort u later.''

Ook Gerets kon niet precies vertellen hoe zijn toekomst er vanaf medio volgend jaar uit zal zien. ,,De komende twee jaar hoeven we geen spectaculaire veranderingen te verwachten. Ik ga me meer bemoeien met het bewaken van de clubcultuur. Ik hoop dat de mensen trots op me zijn op wat ik heb achtergelaten als ik over vijf tot tien jaar voor de open haard zit'', zei de Belg in het `Restaurant Erik Gerets' op de derde verdieping van het Philips-stadion.

Een titel of naam voor de toekomstige baan van Gerets is nog niet bedacht. Maar veel kon de voormalige verdediger van PSV dat ook niet schelen. ,,Het zal me een rotzorg zijn hoe zo'n functie heet. Dat interesseert me totaal niet'', zei hij kortaf toen hem werd gevraagd of hij nu in de toekomst als technisch-directeur, manager of trainer-coach door het leven zal gaan.

In de nieuwe verbintenis van Gerets – die op 30 juni 2002 in gaat - is wel een ontsnappingsclausule opgenomen bij belangstelling van een Europese topclub. ,,Maar ik ben er vast van overtuigd dat ik hier nog heel wat jaren zit'', zei Gerets. ,,Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt te vertrekken bij PSV.''

Komend seizoen wil Gerets als hoofdtrainer van PSV de Johan Cruijff-schaal (komend weekeinde in Amsterdam tegen FC Twente), de nationale beker en het kampioenschap winnen. PSV zag deze zomer Ruud van Nistelrooij vertrekken en kocht in zijn plaats Jan Vennegoor of Hesselink van FC Twente.

De clubleiding hoopt dit seizoen voor het eerst de tweede ronde van de Champions League te halen. Een missie die onder Gerets in de twee voorgaande seizoenen faalde. ,,Natuurlijk wil ik ook graag verder in de Champions League. Maar het is nog net geen obsessie'', zei de Belgische coach. ,,We zullen geen collectieve zelfmoord plegen als het opnieuw niet lukt.'' Vroegtijdige uitschakeling zal geen consequenties hebben voor Gerets. Hij heeft het vertrouwen voor onbepaalde tijd.

    • Koen Greven