Gekkenhuis

,,Gadverdamme, ze staan hier gewoon te filmen!'', roept Reinout Oerlemans. Hij staat in Thailand met zijn cameraploeg en iemand heeft net zelfmoord gepleegd door zich door het hoofd te schieten. Overal bloed. En overal camera's – van hulporganisaties die dit soort filmpjes als promotiemateriaal gaan gebruiken. En een camera van het door Oerlemans gepresenteerde programma Gekkenhuis! Staan ze gewoon te filmen!

Gekkenhuis!, waarvan gisteren bij RTL4 de laatste aflevering van dit seizoen te zien was, werd aangekondigd als `magazine met opmerkelijke feiten uit het nieuws'. ,,Het belicht de achterkant, binnenkant, zijkant, onderkant en overkant van het nieuws'', meldt RTL4 op zijn website, ,,en komt telkens weer tot de conclusie: het lijkt soms wel een Gekkenhuis!'' Telkens. Soms. Tja, als zo'n conclusie niet altijd opgaat, moet je hem gewoon minder vaak dan `telkens' trekken.

Gekkenhuis! scoorde hiermee meteen al twee items in mijn persoonlijke versie van het programma. Ga er maar aanstaan, dacht ik toen ik de aankondiging in de tv-gids las: middenin de komkommertijd een programma maken waarin je de krenten uit de al nauwelijks aanwezige pap wilt vissen. Waar moet je zo'n programma in vredesnaam mee vullen? Of zou dezer dagen juist alle nieuws uit opmerkelijke achter-, binnen-, zij- en onderkanten bestaan?

Dus ik heb goed het nieuws in de gaten gehouden, gisteren. Blijkt dat je een programma met die invalshoek heel gemakkelijk volkrijgt. Sterker nog: het aanbod is zo groot dat je diverse rubrieken kunt ontwikkelen.

Oerlemans die zich filmend staat te ergeren aan filmende Thai hoort thuis in de rubriek De vicieuze cirkel, met alle items die op een grappige of vervreemdende manier op zichzelf betrekking hebben, zichzelf op wat voor manier dan ook in de staart bijten. Zoals de uitspraak van een dakloze gisteravond in Nova. Steeds meer hulpverleners in de daklozenopvang melden zich ziek, onder andere omdat veel daklozen gedragsgestoord of agressief zijn. Zegt deze dakloze geïrriteerd: ,,Wat hebben die hulpverleners toch allemaal, zijn ze overspannen of zo?''

De rubrieken kunnen natuurlijk niet helemaal onafhankelijk zijn. In Netwerk kwam een Israëlische soldaat aan het woord die je in De vicieuze cirkel zou kunnen laten zien, maar ook wel in de rubriek Hij is een beetje dom. In de Gazastrook worden veel huizen van Palestijnen door Israëliërs gebruikt als militaire basis. Wel moet dan altijd minstens één Palestijnse bewoner thuisblijven. Anders gaan andere Palestijnen het huis als doelwit beschouwen, legde de soldaat uit. ,,Maar dan gebruiken jullie de Palestijnen toch als menselijk schild?'' vroeg de journalist. ,,Nee, dat wijs ik van de hand'', sprak de Israëlische soldaat met klem. De Palestijnen moesten thuisblijven, want het was nu eenmaal hún huis.

In Hij is een beetje dom past ook de telkens-soms-uitspraak over Gekkenhuis!, en de TNO-tunnelexpert die in Netwerk meldde: ,,Op een normale weg hoeft een botsing niet direct op te treden... Vandaar dat als het in een tunnel wel plaatsvindt, het fout gaat.''

Dan de rubriek Woordspelingen. Altijd keus zat. Wederom de Palestijn, die, zo zei men, ,,Israëliërs op zijn dak'' had. Ook zou Wina Born hier passen, als culinair journalist die in komkommertijd overlijdt.

De rubriek Typetjes signaleert mensen, deskundologen vooral, die eigenlijk Koot of Bie zouden kunnen zijn. Of die het gewoon zijn. Zoals de Gooise psychiater Van Kooten, die eist dat in de nieuwe druk van een roman waarin een onsympathieke Gooise psychiater Van Kooten voorkomt, die naam wordt gewijzigd. De advocaat van die psych heet Sigmond, dus dat zal De Bie wel zijn.

En de belangrijkste rubriek is natuurlijk Man bijt hond. Vol ouderwets, écht waar gebeurd komkommernieuws. Een man die een fiets steelt en die per ongeluk aan de eigenaar wil terugverkopen, kunstenaars die `vaginamonologen' houden, de vraag of je kunt scheiden per sms, de actiegroep Schaduw voor schapen. Ik kwam ze allemaal tegen, gisteren.

Eigenlijk laat ik al deze rubrieken trouwens het liefst over aan het NCRV-programma Man bijt hond. Het begint gelukkig in oktober weer.

    • Ellen de Bruin