Friese baby sterft door meningokokken

Een eenjarig meisje uit Leeuwarden is gisteren in het Medisch Centrum Leeuwarden overleden als gevolg van besmetting met de meningokokkenbacterie. De plaatselijke GGD kreeg een melding van de kinderarts van het ziekenhuis dat het meisje nekkramp had. Welk type meningokok het in Leeuwarden betreft is nog onbekend, aldus GGD-arts P. Tan.

In het Brabantse Zevenbergen raakten de afgelopen weken vijf kinderen besmet met de bacterie van het relatief schaarse type C. Twee van hen zijn inmiddels overleden. Uit voorzorg worden in Zevenbergen 5.000 kinderen gevaccineerd tegen de meningokokkenbacterie van dit type. Meningokokkenziekte of nekkramp kan zich uiten in een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.De GGD West-Brabant heeft gisteren besloten de toelatingscriteria voor het vaccinatieprogramma niet te versoepelen. Dinsdag maakte de GGD bekend dat het uitsluitend kinderen voor vaccinatie zal oproepen die in Zevenbergen of Klundert wonen of daar naar school gaan. Veel ouders uit naburige dorpen verzochten daarop hun kinderen ook te vaccineren. Zij wezen erop dat hun kinderen veelvuldig in Zevenbergen of Klundert komen, doordat ze er naar het zwembad gaan of gaan spelen bij kinderen die er wonen.

In één geval is wel toestemming voor vaccinatie verleend. Het betreft een kind wiens ouders sinds hun scheiding co-ouderschap uitoefenen. Officieel staat het kind niet in Zevenbergen of Klundert ingeschreven, maar in de praktijk woont hij er een groot deel van de tijd wél.

In de Leeuwarder Vrijheidswijk, waar het gisteren overleden meisje woonde, is inmiddels ook grote onrust ontstaan. Honderden ongeruste ouders belden de GGD. Volgens Tan is er geen reden tot grote ongerustheid. Wel roept hij ouders op alert te blijven op verschijnselen als hoge koorts, een stijve nek of vlekjes op de huid.