Elsevier verrast met winst

Reed Elsevier, de grootste wetenschappelijke uitgever ter wereld, heeft het eerste halfjaar veel beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. Ondanks een terugval van de divisie vakbladen in de Verenigde Staten, die minder advertenties verkocht door de stagnatie van de economie, kwam de `aangepaste winst' (voor belasting, goodwill en bijzonderheden) uit op 656 miljoen euro. In Britse ponden was de winst 410 miljoen, terwijl de meest optimistische analist had gerekend op iets minder dan 400 miljoen pond.

,,De vakbladen hadden het moeilijk'', zei bestuursvoorzitter Crispin Davis vanochtend in een toelichting. ,,Maar we hebben door kostenbesparingen de schade kunnen beperken en het beter gedaan dan onze concurrenten. We zijn voor deze divisie voorzichtig voor het huidige halfjaar, omdat de gevolgen in het tweede kwartaal ook al merkbaar waren in Europa en Azië.''

Het Brits-Nederlandse Reed Elsevier bestaat uit vier divisies die zich allemaal richten op professionele gebruikers: wetenschap, juridisch, educatief en vakbladen. Onder Davis, die twee jaar geleden aantrad, is het concern fors aan het investeren en reorganiseren om de winstgroei vanaf volgend jaar boven de 10 procent per jaar te tillen. De onderliggende groei, zonder overnames en verkopen mee te tellen, kwam afgelopen halfjaar uit op 5 procent. Vorig jaar was dat 4 procent en de eerste zes maanden van 1999 maar 1 procent.

Wat betreft de financiële resultaten profiteerde de uitgever ook van lagere rentelasten en de hoge koers van de dollar. De rentelasten daalden met 25 miljoen euro, omdat het concern eind 2000 een bedrag van 2 miljard euro ophaalde met een emissie, die pas vorige maand kon worden uitgegeven aan de overname van Harcourt.

De grootste winstgroei kwam van de divisie wetenschappelijke uitgaven met titels als The Lancet en Brain Research. De migratie van papier naar internet, via het platform ScienceDirect, verloopt voorspoedig waardoor de omzet met 7 procent steeg en het bedrijfsresultaat met 12 procent.

Bij de juridische uitgaven begint de reorganisatie van LexisNexis, een grote Amerikaanse database, vruchten af te werpen. Bij de educatieve uitgeverijen gaat het vooral om de toekomstige bijdrage van het Amerikaanse Harcourt dat is overgenomen voor 4,5 miljard dollar (11,2 miljard gulden) en vanaf begin juli meetelt in de cijfers.