Cisco niet realistisch over toekomst

Cisco heeft zijn roze bril afgezet. De Amerikaanse netwerkgigant heeft de vreselijke fout gemaakt in zijn eigen public-relations-hype te geloven, die inhield dat het bedrijf op de lange termijn jaarlijks met 30 tot 50 procent zou kunnen groeien. Hij heeft zijn vooruitzichten op de korte termijn verwaarloosd en enorme voorraden opgebouwd tijdens een zware economische inzinking. Nu moet Cisco de gevolgen onder ogen zien.

Het management lijkt erin te slagen de uitdagingen van de nabije toekomst de baas te worden. Cisco was een van de eerste ondernemingen in de bedrijfstak die overtollige voorraden op grote schaal ging afschrijven. Nu vertonen de orders van zakelijke klanten weer een stijgende lijn. Cisco kan op geloofwaardige wijze betogen dat zijn activiteiten in de Verenigde Staten binnen twee kwartalen door het dal heen zullen zijn. Weliswaar blijft de handel met de telecomconcerns slap en zal de Europese economie, die achterligt op de Amerikaanse groeivertraging, nog verder achteruitgaan. Maar dat is van ondergeschikt belang voor Cisco, voor wie de Amerikaanse zakelijke klanten het belangrijkst zijn. Concurrenten als Alcatel en Marconi zijn hiervoor gevoeliger.

Toch draagt Cisco nog steeds een roze monocle. Het bedrijf kan zijn groeiverwachting voor de lange termijn, die het nu omschrijft als een `rekbare doelstelling', nog niet goed loslaten. Maar een groei van 30 tot 50 procent leek twee jaar geleden, toen de markten nog bereid waren om ongelimiteerde telecominvesteringen te financieren, al een hele klus. Na het uit elkaar spatten van de technologie-zeepbel ziet Cisco's doelstelling er onzinnig uit. Beleggers discussiëren nu over de vraag of de resultaten op de lange termijn eerder 10 dan 20 procent zullen bedragen. Cisco leert van zijn fouten. Maar tot het bedrijf met een realistischer inschatting van zijn toekomstperspectieven komt, moeten beleggers financiële adviezen met een korreltje zout nemen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly