Cholestorol-medicijn jaagt Bayer de stuipen op het lijf

Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer is in opspraak gekomen door het uit de handel nemen van de cholestorolverlagende medicijnen Baycol en Lipohay, die te veel bijwerkingen zouden veroorzaken en in de VS zelfs tot het overlijden van 31 mensen zou hebben geleid.

Het besluit van het Duitse farmacieconcern Bayer om de cholesterolverlagende medicijnen Baycol en Lipobay voorlopig van de markt te halen kan een omzetverlies van meer dan een miljard gulden per jaar opleveren.

Vorig jaar werd voor 554 miljoen dollar aan de medicijnen verkocht. Alleen in Japan blijven de middelen verkrijgbaar.

Het dramatische besluit van Bayer wordt gesteund door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) die oordeelt over toelating van geneesmiddelen. Volgens de FDA zijn er aanwijzingen dat in de VS al 31 doden zijn gevallen door gebruik van Baycol of Lipobay (die beide het actieve bestanddeel cerivastatine bevatten). Twaalf sterfgevallen zouden het gevolg zijn van het gelijktijdig gebruik van het medicijn gemfibrozil (onder merknaam Lopid verkocht) waartegen uitdrukkelijk wordt gewaarschuwd. Omdat cholesterolverlagende middelen door miljoenen Amerikanen worden gebruikt is een totaal van 31 sterfgevallen minder ernstig dan het lijkt.

De bijwerking `rhabdomyolise' (een fatale spierverslapping) die de doodsoorzaak was is al lang als zeer zeldzaam neveneffect van cholesterolverlagende middelen bekend. Maar bij de Bayer-producten zou de kans erop extra groot zijn.

Het preparaat cerivastatine behoort tot een groep cholesterolverlagende medicijnen (statinen) die begin jaren negentig op de markt kwam. Simvastatine van Merck (merknaan Zocor) was het eerst beschikbaar. De middelen blokkeren de werking van een enzym dat essentieel is voor de aanmaak van LDL-cholesterol (het `slechte' cholesterol). Ze worden voorgeschreven aan personen met een te hoog gehalte aan cholesterol.

Vanochtend maakte Bayer bekend dat de winst in het eerste halfjaar is gedaald naar 1 miljard euro (2,2 miljard gulden). Voor de tweede helft van dit jaar is het concern somber gestemd.