Berlusconi wil nieuw Genua voorkomen

Na het geweld bij de G8-bijeenkomst in Genua heeft premier Berlusconi weinig trek een nieuwe internationale top in zijn land te organiseren. Anderen zeggen dat Italië daarmee zou laten zien een zwakke staat te zijn.

Niet nog een keer, denkt Silvio Berlusconi. Hij moet nachtmerries hebben van knuppelende agenten en stenengooiende anarchisten. Als het aan hem ligt, komt er voorlopig geen grote internationale topontmoeting in Italië.

Betogers die door de politie zijn mishandeld, zijn langzaam aan het herstellen van hun blauwe plekken, gekneusde ribben en kapotgeslagen tanden – of erger, in sommige gevallen. Maar de wonden bij Berlusconi zijn nog lang niet dicht. Hij had tijdens de G8 foto's van hemzelf willen zien tussen de grote wereldleiders. Maar het werden foto's met traangas en bloed.

Berlusconi vreest nu een nieuwe blamage voor Italië onder zijn bestuur. Met de G8 hebben we voorlopig onze plicht gedaan, zei hij eind vorige week. Maar zijn suggestie om de wereldvoedseltop van de VN, begin november, elders te houden, in Afrika bijvoorbeeld, is op veel kritiek gestuit.

Die top is heel iets anders dan de G8, roept de linkse oppositie. De bijeenkomst is georganiseerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, de FAO, en staat in het teken van de strijd tegen de honger. ,,Verplaatsing van deze top zou Italië internationaal in diskrediet brengen en laten zien dat het land bang is voor een paar honderd delinquenten,'' zei oppositieleider Francesco Rutelli.

Ook in eigen kring zijn bedenkingen te horen. ,,Als we de FAO-top verplaatsen, laten we zien dat we zwak zijn als staat, dat we geen vertrouwen hebben in onze veiligheidstroepen, dat we geen onderscheid weten te maken tussen de G8 en de FAO,'' zei Domenico Fisichella, vice-voorzitter van de Senaat en lid van de Nationale Alliantie, voortgekomen uit de neofascistische partij. ,,Het is een illusie om te denken dat je in de internationale arena kan volstaan met een paar glimlachen om resultaten te bereiken. Een staat die laat zien dat hij zwak is, betaalt daar later de prijs voor.''

Maar Berlusconi wil een nieuw Genua voorkomen. Hij moet de nasleep ervan als een vernedering ervaren. Amerikanen die vragen hoe het kan dat een studente theologie, een Quaker, nog steeds gevangen zit. Oostenrijkers die opheldering willen over de gevangenhouding van vijftien leden van een straattheatergroep die veel zwarte kleren bij zich had.

Er zijn aanwijzingen dat demonstranten en extremisten hun gram willen halen voor het politiegeweld. Het hoofd van de Italiaanse politie, Gianni De Gennaro, is dinsdag met de dood bedreigd in een brief die was ondertekend door de linkse terreurgroep de Rode Brigades. En in Napels dreigen actiegroepen met harde acties als daar op 26 en 27 september een NAVO-vergadering wordt gehouden.

,,Ze kunnen het vuur openen zoals ze in Genua hebben gedaan, maar dat zal niet voldoende zijn om onze vastberadenheid te breken,'' zegt Francesco Caruso, leider van de groep Rete Noglobal. Hij heeft ,,heel de anti-globaliseringsbeweging'' opgeroepen naar Napels te komen om te demonstreren tegen de ,,misdadigers en moordenaars''.

Als er een top verplaatst moet worden, is het dit NAVO-overleg, vindt de burgemeester van Napels, Rosa Russo Jervolino. Zij zegt er niets voor te voelen om haar stad te militariseren. Maar minister van Defensie Antonio Martino antwoordt: ,,We kunnen niet zeggen dat we niet in staat zijn om gastheer te spelen voor zo'n bijeenkomst.''

Ondertussen gaan de verschillende onderzoeken naar de rellen door. Het openbaar ministerie in Genua is bezig met acht verschillende onderzoeken. En de parlementaire onderzoekscommissie hoorde gisteren Gianni De Gennaro, het hoofd van de Italiaanse politie. Hij erkende dat er fouten zijn gemaakt. ,,Het is waarschijnlijk dat de guerrilla-situatie die is geschapen door gewelddadige criminelen en herrieschoppers in enkele gevallen heeft geleid tot excessen in het gebruik van geweld door de eenheden, en in andere gevallen, incidenteel en persoonsgebonden, tot onrechtmatige gedragingen waartegen rigoureus opgetreden zal worden,'' zei De Gennaro.

Het hoofd van de carabinieri, generaal Siracusa, zei tegen de commissie dat de carabiniere die van dichtbij een betoger heeft neergeschoten die met anderen zijn auto aanviel, in zijn ogen uit zelfverdediging heeft gehandeld. Het justitiële onderzoek in deze zaak loopt nog.

    • Marc Leijendekker