Zing mee met Gwyneth in de karaoke

Het is de vraag of Duets gemaakt zou zijn als Gwyneth Paltrow geen beroemde actrice was geworden. Pas nadat zij een Oscar had ontvangen voor Shakespeare in Love, kreeg haar vader. de televisieregisseur Bruce Paltrow, de financiën rond voor Duets, waarin Gwyneth een van de hoofdrollen speelt. Duets is een overrompelend slechte film, maar de kwaliteit kan niet de reden geweest zijn waarom het zo moeilijk was om hem gemaakt te krijgen. Er worden in Hollywood ten slotte een heleboel slechte films gemaakt. Maar Duets is wel op heel veel verschillende manieren slecht, het is een cocktail van ingrediënten die niet in hetzelfde drankje thuishoren. Cognac met cola en karnemelk, zoiets.

Duets is een roadmovie die zich afspeelt in de wondere wereld van de karaoke. Over die wereld komen we eigenlijk weinig te weten. Des te meer wordt er verteld over drie gelegenheidskoppels die allemaal op weg zijn naar de finale van een karaokewedstrijd in Omaha, Nebraska. Het eerste koppel wordt gevormd door een oplichter die dankzij zijn zangtalent elke karaokewedstrijd waar hij aan meedoet wint, en de dochter die hij voor het eerst ontmoet op de begrafenis van haar moeder. Het meisje (Paltrow) is jong en naïef, maar niet zo naïef dat ze pa niet bij zijn handeltje kan helpen. Het tweede koppel bestaat uit een meisje dat net zo lief met seks als met geld betaalt voor een hotelkamer of een auto en met haar wereldwijsheid een wereldvreemde taxichauffeur uit de vernieling helpt. Het derde koppel betreft een zakenman die genoeg van zijn gezin, zijn werk en zijn klasse heeft maar weer op het rechte pad wordt geholpen door een zwarte man die net uit de gevangenis is ontsnapt en in ruil voor wat aardigheid bereid is zijn eigen leven te offeren in een stuitende finale.

Duets zit vol met clichés die elkaar bijten en daardoor niet bruikbaar zijn als steno voor een geolied verhaal. Het is een wonder dat de acteurs er het bijltje niet bij hebben neergegooid. Maar ze lijken zich allemaal vol overgave op hun rol en het gezang dat daarbij hoort gestort te hebben. Het is bijna ontroerend om Paltrow haar best te zien doen op Bette Davis' Eyes en D'Angelo's Cruisin'. Als zij zingt krijgt Duets toch nog iets met de werkelijkheid te maken; het is alsof je iemand in een karaokebar ziet stuntelen.

Duets. Regie: Bruce Paltrow. Met: Gwyneth Paltrow, Huey Lewis, Paul Giamatti, Andre Braugher, Maria Bello, Scott Speedman. Uitgebracht op video door Buena Vista.

    • Bianca Stigter