Zeeland Nazomer Festival met veel Zeeuwse kunst

Zeeland krijgt een nieuw kunstfestival dat op locatie veel kunst over Zeeland gaat brengen. Zo wordt onder meer een opera over de Zeeuwse zeeheld Michiel de Ruyter uitgevoerd.

Het nieuwe Zeeland Nazomer Festival, dat binnenkort een aantal opera- en theatervoorstellingen op bijzondere locaties in Zeeland brengt, wil ook de basis vormen voor meer professionele Zeeuwse kunstinstellingen, zoals staatssecretaris Van der Ploeg (OCenW) die graag in de toekomst ziet.

In Zeeland zijn er buiten Nieuwe Muziek Zeeland nu nog nauwelijks instellingen die zelf aanbod op het gebied van de podiumkunsten produceren, zei Festivaldirecteur Ruud van Meijel gisteren bij een presentatie van het festivalprogramma in Amsterdam. Zo moet het Gezelschap van de Zee, dat theater produceert met betrekking op Zeeland, in de toekomst een vastere positie gaan krijgen. Het Gezelschap, dat werkt met zowel professionele als niet-professionele acteurs en regisseurs, ontving dit jaar voor het eerst subsidie van OCenW.

Ook het programma van het Zeeland Nazomer Festival brengt veel kunst die gaat over Zeeland, zoals de nieuwe opera Kabaal over de zeeheld Michiel de Ruyter, die in Vlissingen zal worden uitgevoerd in een ruimte onder zijn standbeeld. Op het historische Abdijplein in Middelburg is er festival met vrijwel uitsluitend popmuziek uit Zeeland.

Het Zeeland Nazomer Festival is de opvolger van een aantal verschillende Zeeuwse festivals, die de afgelopen jaren in het voorseizoen werden georganiseerd. Die festivals vonden plaats in een periode van zes weken, het nieuwe Zeeland Nazomer Festival wordt geconcentreerd in de periode 28 augustus tot en met 9 september. Het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen en het Vlissingse festival Film by the Sea blijven zelfstandig voortbestaan.

Het Zeeland Nazomer Festival heeft een eigen artistiek leider in de Vlaming Alex Mallems, die enkele jaren dramaturg was bij het Nationale Toneel in Den Haag. Het is ook de bedoeling dat naast veel Zeeuwen en Nederlanders ook veel Vlamingen komen naar de 100 festivalvoorstellingen en -activiteiten. Aantrekkelijk voor hen zijn onder andere de muziektheatervoorstellingen van Decap, met een Vlaams Decap-dansorgel in een antieke spiegeltent op de Grote Markt van Hulst.

In totaal hoopt het Zeeland Nazomer Festival op 40.000 bezoekers. De hele provincie Zeeland heeft slechts 350.000 inwoners, evenveel als Rotterdam-Zuid, zoals Van Meijel zegt. Het reguliere kunstaanbod is er relatief klein, ook als gevolg van onvoldoende voorzieningen. In Middelburg is echter onlangs besloten tot de bouw van een nieuwe schouwburg voor 72 miljoen gulden.

Het opvallendste onderdeel van de festivalprogrammering is de productie Ship of Troy op het eiland Neeltje Jans, een onderdeel van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Hier gaat in een `theater' dat bestaat uit een als decor gebouwd enorm schip de opera Dido and Aeneas van Purcell. De muziek is gearrangeerd voor twee koperkwartetten om meer draagkracht te hebben in de open ruimte en wordt voorafgegaan door een nieuwe proloog van Alex Mallems, gecomponeerd door de Vlaming Bert Joris.

De voorstelling van decorontwerper en regisseur Niek Kortekaas gaat over het schip van Aeneas, die na de val van Troje is gevlucht en nu voor Carthago ligt. De 500 toeschouwers schepen zich in en zien de voorstelling over Aeneas, die uiteindelijk een eind maakte aan de liefde voor de Carthaagse koningin Dido om in Italië de stad Rome te stichten, die later Carthago zal vernietigen.

Kabaal, de korte opera van componist Douwe Eisinga over de ruzies tussen de zeehelden De Ruyter en Tromp, speelt zich af in een kazemat onder de Vlissingse Boulevard, waar het standbeeld van de Vlissinger De Ruyter staat. De monoloog Eerste Liefde van Samuel Beckett word door de acteur Bert André gespeeld in een aantal kasteeltuinen in Nisse, Schuddebeurs, Renesse, Middelburg en Tholen.

In Middelburg zijn er in de Provinciale Statenzaal uitvoeringen van de boerenopera Doodgoed over de gevolgen van varkenspest en MKZ. Verder zijn er dansvoorstellingen en orgelconcerten, voor kinderen is er Alice in Orgelland.

Een belangrijk onderdeel van de programmering is een internationaal congres met sprekers uit Berkeley (VS), Londen en Parijs over de rederijkerscultuur in Middelburg in de Gouden Eeuw, toen de stad dankzij de VOC economisch zeer welvarend was. Zeeuwse en Vlaamse liederen en door Cats verzamelde poëzie van de Zeeuwse rederijkers, onder wie Valerius, komen hier opnieuw tot klinken.

Informatie: (0118) 659659 en www.nazomerfestival.nl

    • Kasper Jansen