Wie is waar

In één klap twee financieel-adviseurs kwijt. Het is investeringsbank NIB Capital overkomen nu Robert van Hoof (31) en Pierre Sommer (47) zijn overgestapt naar de DHV Groep, één van de grootste advies- en ingenieursbureaus in Nederland. Samen met Paul Canisius (38), afkomstig van concurrent Arcadis, beginnen ze er een nieuwe dienst: investeringsadvies. Cliënten – ondermeer projectontwikkelaars en overheden – betrekken bij DHV kennis over bedrijventerreinen en infrastructuur etc. Canisius: ,,Steeds meer cliënten willen ook advies over de financiële haalbaarheid van projecten. Ze vragen ook steeds vaker dat het ingenieursbureau een financieel aandeel neemt in het project. Daarvoor moet je financiële kennis in huis hebben''. Was NIB Capital blij met hun vertrek? ,,Daar kan ik niet op ingaan, dat ligt gevoelig'', zegt een woordvoerder van DHV.

Van bankier tot ambtenaar. Peter Kortenhorst werkte zeventien jaar bij de bank Mees & Hope (nu Fortis) en ging in 1994 werken bij investeringsmaatschappij Granaria (Europees marktleider in ondermeer nootjes). Eén van de oprichters, Joël Wyler, kreeg grote bekendheid als commissaris van World Online. Toen Kortenhorst bij Granaria werd aangesteld om bedrijven over te nemen, bedroeg de omzet eentiende van wat het was toen hij er vorig jaar vertrok als financiële baas. Na een sabbatical van een jaar — waarin hij reisde en zich verder ,,dood verveelde'' — is hij onlangs begonnen als financiële man bij vervoersbedrijf Connexxion. Deze dochter van het ministerie Verkeer & Waterstaat staat op de nominatie te worden geprivatiseerd. De aanstelling, gisteren, van de Duitser A. Nawrocki, als directeur van de `divisie buitenland' duidt erop dat Connexxion ook in het buitenland buslijnen wil exploiteren. In Duitsland. Nawrocki is onder meer bestuurslid geweest van de Deutsche Bahn Holding.

Waar is Felix Cohen, de algemeen directeur van de Consumentenbond? Hij trekt een half jaar met ,,de consumenten die mij het meest na zijn – mijn gezin'' door India, Australië en de Verenigde Staten, zo blijkt uit een ongebruikelijk persbericht. Zijn mede-directeur Klaske de Jonge neemt zijn taken waar. En bovendien, zo verklaart hij zijn sabbatical: ,,De Consumentenbond is in een goede conditie. Zowel financieel als qua ledental gaat het voorspoedig.'' Dat geldt ook voor voedingsconcerns Unilever en Nutreco en Oliemaatschappij Shell, blijkt uit hun halfjaarcijfers. Misschien willen Unilevertopman Antony Burgmans, Nutreco-baas W. Dekker en Shell-topman Jeroen van der Veer er ook even zes maanden tussenuit?

Expatriates uit Singapore zullen hem goed kennen: Sjors G. Janssen (48). Hij is onlangs benoemd tot CEO van Hogewoning, een familiebedrijf in het westland dat bloemstukken maakt en wereldwijd verkoopt. Adjunct-directeur Kees van Delft: ,,We maken decoratieve arrangementen. Die verkopen nog altijd het beste in rijke landen waar mensen geld hebben om hun huis te decoreren. Maar we maken ze nu in Azië.'' Janssen komt van bierbrouwer Heineken, waar hij marketing directeur was voor Zuid-Oost Azië, vanuit Singapore. Bij Hogewoning zal hij alle markten onder zijn hoede hebben: de VS, Europa, India en China.

John P.M. Verschelden (49) is sinds 1 augustus algemeen directeur van het IJmuidense sleep- en bergingsbedrijf Wijsmuller. Zijn benoeming is het gevolg van de overname van Wijsmuller en zijn 1.000 werknemers door Svitzer, het bergingsbedrijf van de A.P. Möller Groep uit Kopenhagen, beter bekend onder de naam Maersk. Verschelden werkt sinds 1980 bij Maersk-Benelux. MaerskSealand is de grootste containerrederij ter wereld en is op de Maasvlakte de grootste klant in de Rotterdamse haven. Verschelden: ,,Sleepvaart en berging zijn heel iets anders dan containers. Maar ik was niet van plan mijn hele verdere leven in de containers te blijven zitten.''

    • Frederiek Weeda